100 miljoner satsas på biologiska läkemedel i Uppsala

Testa Center har invigts och bjuder in startup-företag, större bolag och forskare att samarbeta kring tillverkning av framtidens läkemedel.

iHubs Sweden Life science 100 miljoner satsas på biologiska läkemedel i Uppsala

Testa Center är ett innovationscenter och ett samarbete mellan regeringens innovationsmyndighet Vinnova och företaget GE Healthcare för att stötta produktionen av biologiska läkemedel i Sverige. På centret kan startupföretag, större bolag och forskare testa och samarbeta kring framsteg inom tillverkning av nya läkemedel i en realistisk produktionsmiljö som används för att tillverka biofarmaceutiska produkter för en internationell marknad.

Regeringen satsar 90 miljoner och Vinnova 10 miljoner i testbädden som syftar till att Sverige ska ta en tätposition inom life science och framtidens biologiska läkemedelsproduktion.

– Det är fantastiskt att en av de viktigaste satsningarna inom life science i Uppsala någonsin nu har blivit verklighet. Detta kommer ytterligare stärka Uppsalas roll inom life science och bidra till utveckling och hållbar tillväxt i Uppsala län. Det är precis den här sortens samarbeten som vi eftersträvar i vårt regionala utvecklingsarbete, säger Jenny Lundström (MP), ordförande för den regionala utvecklingsnämnden.

Anläggningen ligger i Boländerna, drivs av GE Healthcare, och är en öppen plats för företag och forskare från hela landet. I centret finns bland annat fyra bioprocesslaboratorier där nya produkter ska kunna testas. Centret ska göra det lättare att omsätta forskning i kommersiellt gångbara produkter.

Testa Center stöds av Vinnväxt-initiativet Uppsala Bio som uppmanar intresserade att ta kontakt med  Helena Ströberg, helena.stroberg@uppsalabio.com, eller Kristin Hellman, kristin.hellman@uppsalabio.com.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll