3D med drönare ger fastighetsbolag nya möjligheter

Riksbyggen har tillsammans med företaget Spotscale börjat ta fram skalenliga 3D-modeller som underlättar fastighetsskötsel.

iHubs Sweden Smarta städer och hus 3D med drönare ger fastighetsbolag nya möjligheter

iHubs Sweden har i en tidigare artikel berättat om hur företaget Spotscale skannat in Norrköpings industrilandskap h till en virtuell 3D-modell med hjälp av drönare. Bakom projektet står aktörer inom Visual Sweden, Linköpings kommun genom Science Park Mjärdevi samt Norrköpings kommun genom Norrköping Science Park.

På Spotscale ser vi fram emot att vidareutveckla vårt koncept för drönar-3D inom fastighetsförvaltning

Nu finns det möjlighet att också lyssna till Katarina Nylander, COO hos Spotscale, när hon gav en presentation vid Microsoft Tech Days AI+ i Stockholm, oktober 2017.

Se filmen nedan när Katarina Nylander, Spotscale, berättar om drönare med 3D.

Spotscale omvandlar hundratusentals drönarbilder till en visuell kopia av den bebyggda miljön, inte bara för ett kvarter utan för hela stadsdelar.

För den som vill höra mer om Spotscale deltar företaget fredag den 13 april, 13.00—14.15, på mässan Nordic ConTech. Då håller Katarina Nylander en presentation av företagets teknik för att skapa hela kvarter i 3D med drönare och 3D-modeller av byggnader med hjälp av nya innovativa scanningsmetoder.

Samarbete med Riksbyggen

Företaget har bland annat samarbetat med Riksbyggen som var en av pionjärerna med att använda drönare inom fastighetsförvaltningen. Nu testas ett nytt användningsområde: 3D-modeller som underlättar vid till exempel ombyggnation av husen eller vid förnyelse av utemiljöer.

Riksbyggen har tillsammans med företaget Spotscale börjat ta fram 3D-modeller av bostadsrättsföreningar. 3D-bilderna blir skalenliga och visar exakt hur fastigheter och gårdar ser ut ur olika vinklar.

– I bilderna kan man sedan lägga till eller ta bort föremål. På ett mycket naturtroget sätt kan man därför exempelvis enkelt få svar på frågan hur husen skulle se ut om man la till balkonger. Eller hur gården kommer att se ut om ett eller flera stora träd plockas bort, berättar Göran Danling, processansvarig Teknisk Förvaltning på Riksbyggen.

Bilder bakas ihop till 3D-modell

3D-bilderna kan också användas för att beräkna ytan på taken eller på gräsmattorna vid upphandlingar. Bilderna skapas genom att en drönare försedd med kamera flyger över föreningen ett antal gånger och tar bilderna. Bilderna bakas sedan ihop till en 3D-modell. Genom att ange uppmätta mått på vissa delar, till exempel ett fönster eller en vägg, blir skalan och måttangivelser rättvisande på hela modellen.

– 3D-modellen är också mycket användbar att lägga på föreningens hemsida, nyttig och rolig både för de boende och för personer som är intresserade av att köpa en lägenhet i föreningen, säger Göran Danling.

Vidareutveckla konceptet

Riksbyggen har sedan tidigare framgångsrikt börjat använda drönare i fastighetsförvaltningen. Drönarna används i första hand till att inspektera tak, hängrännor och fasader.

– På Spotscale ser vi fram emot att vidareutveckla vårt koncept för drönar-3D inom fastighetsförvaltning tillsammans med ett innovativt fastighetsbolag som Riksbyggen. Det finns massor att göra framöver till exempel med fler sensorer ombord på drönaren och bildanalys, säger Katarina Nylander på Spotscale.

Bilden överst: Teamet hos Spotscale.

Fakta om Visual Sweden

Storstadsregionen Linköping-Norrköping är Europas mest attraktiva innovationsmiljö för visualisering och bildanalys.

Bakom Vinnväxtinitiativet Visual Sweden står Linköpings universitet, Region Östergötland, Linköpings och Norrköpings kommuner, ett 50-tal företag och ett flertal statliga verk och myndigheter med säte i regionen. Satsningen har möjliggjorts genom långsiktig finansiering från Vinnovas Vinnväxt-program från och med 2016 och tio år framåt.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll