Industriforskarskolans budget är på 75 miljoner kronor. På bilden syns roboten Yumi från ABB, en av flera partners i samarbetet. Bilden från ett annat tillfälle.

75 miljoner till industriforskarskola i automation

75 miljoner kronor satsas på en ny industriforskarskola inom automation vid Mälardalens högskola. Vinnväxtvinnarna Automation Region och Robotdalen är med i samarbetet.

iHubs Sweden Automation 75 miljoner till industriforskarskola i automation

– I nära samarbete med några av de främsta företagen inom automation banar vi väg för en industriforskarskola. Satsningen kommer att ge betydelsefull kompetens till högskolan och till industrin och det är oerhört spännande att vi här kommer utveckla framtidens nya teknologier inom automation och robotik, säger Paul Pettersson, rektor vid Mälardalens högskola.

Industriforskarskolan vid Mälardalens högskola kommer kallas Automation Region Research Academy (ARRAY) och omfattar 15 doktorandtjänster. Vinnväxtinitiativen Automation Region och Robotdalen ingår i samarbetet tillsammans med ABB, Volvo CE, Skanska, Sandvik, First Control, och RISE SICS Västerås

Industrirobotik

– För Robotdalens del innebär ARRAY att vi stärker vår position som ett nationellt kompetenscenter för automation och robotik där vi genom våra testbäddar kan överföra och verifiera forskningsresultat i skarpa case och industriella miljöer, säger Ingemar Reyier, projektledare inom industrirobotik hos Robotdalen.

Industriforskarskolan ARRAY ska i nära samarbete med världens främsta företag inom automation bidra till ökad kompetens och utveckling inom vetenskapliga områden som är av strategisk relevans för svensk industri. Forskarskolan med start 2018 kommer att generera strategiskt mycket viktiga rekryteringar för såväl akademi som industripartners.

15 doktorander

Initialt kommer ARRAY rekrytera femton doktorander och därefter ytterligare fem om cirka två år. Satsningen omfattar även ett större utbud på forskarutbildningskurser med handledning från både akademi och industri.

De fem forskningsspåren inom ARRAY är:

  • inbyggda system
  • regler och optimering
  • säkerhet
  • test och verifiering
  • automationstillämpningar

I satsningen på totalt 75 miljoner kronor finansierar KK-stiftelsen 32 miljoner kronor. Mälardalens högskola och företagen investerar 14 respektive 29 miljoner kronor.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll