Imafor kamera

AI och värmekamera upptäcker feber

Företaget Imafor kan med smart temperaturskanning upptäcka om personer som passerar har feber.

iHubs Sweden Visualisering och bildanalys AI och värmekamera upptäcker feber

Med en värmekamera och en AI-förstärkt analysmjukvara kan Imafor erbjuda en produkt med hög precision för temperaturskanning av individer i grupp.

Produkten, Imafor HPTS 3.0, utvecklades initialt för detektering av feber i samband med ebola eller fågelinfluensan och kickstartades åter igång när förfrågningar kom in från hela världen.

– Alla vill känna sig trygga på sin arbetsplats, speciellt nu och inte minst när restriktioner lyfts och vi ska in i en mer normal vardag, säger Stefan Sjökvist, CTO på Imafor, ett företag som får stöd av Vinnväxt-initiativet Visual Sweden.

Kameraenheten ställs upp där det finns ett naturligt flöde av människor och kalibreras mot temperaturreferensen. Tanken är att mätningar ska störa flödet så lite som möjligt.

– Vi har tagit hjälp av Prodelox som har gjort ett fantastiskt jobb med att snabbt ta fram kapsling av produkten, som består av en dubbelkamera-enhet och en dubbel temperaturreferens för kalibrering av temperaturen i mätområdet, säger Stefan Sjökvist.

Att uppnå en godtagbar precision i temperaturmätningar är en utmaning. Systemet använder sig av AI-baserad ansiktsföljning för att få en så precis mätning som möjligt och larmar om någon individ har förhöjd kroppstemperatur. Tack vare dubbla temperaturreferenser och mjukvaran kan systemet uppnå en hög noggrannhet.

– Vår produkt kan vara en direkt faktor i att identifiera risker och därmed sänka onödiga kostnader. Om individer med hög kroppstemperatur kan bli varnade och därmed undviker att smitta andra kan det innebära en stor vinst för såväl individ, företag som samhälle, tillägger Göran Felldin, affärsutvecklare på Imafor.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll