E-hälsa eller digital hälsa är ett växande område inom vården. Sidekick Health är ett startup-företag som rönt stort intresse för sin app.

App för e-hälsa ska minska stress

En app för e-hälsa ska göra det enklare för arbetsgivare att hjälpa anställda träna, äta bra och hitta en sund livsstil.

Foto: E-hälsa eller digital hälsa är ett växande område inom vården. Sidekick Health är ett startup-företag som rönt stort intresse för sin app.
iHubs Sweden Life science App för e-hälsa ska minska stress

Sidekick Health är ett svenskt startup-bolag som väcker internationellt intresse med sin app för e-hälsa eller digital hälsa, något som inte minst arbetsgivare som vill ta ett aktivt hälsoansvar kan nappa på.

– Våra hjärnor gör inte alltid logiska val. Därför har vi utvecklat SidekickHealth så att det aktiverar emotionella triggers och hjärnans belöningssystem när vi väljer en mer hälsosam livsstil, säger Saemundur Oddson, läkare och en av grundarna av Sidekick Health.

Hemligheten med e-Hälsa i form av en interaktiv mobillösning är att det ser ut som ett roligt spel men under ytan är det kodat för beteendeförändringar såsom att öka motionen eller återhämtningen.

Nyckeln till förändrad livsstil

– Att använda SidekickHealth i tre veckor ger en energikick. Vårt program med SidekickHealth i kombination med personlig coachning är nyckeln till att förändra livsstilen långsiktigt för individer som är i riskzonen för att utveckla livsstilssjukdomar.

SidekickHealth i kombination med personlig coachning är nyckeln till att förändra livsstilen långsiktigt.

Företaget har haft ett framgångsrikt 2017 med appen SidekickHealth som ger stöd för att höja motivation kring träning, mat och en god livsstil.

I början av året gick isländska Frumtrak Ventures in som huvudinvesterare, något som gav 15 miljoner kronor till företaget.

Sidekick Health vann också isländska uttagningen till Nordic Startup Award för Best Health/Lifestyle Tech Startup, något som gav en finalplats bland alla nordiska startup-företag.

Numera har Sidekick Health även ett kontor i Silicon Valley, USA, där företaget söker nya investerare och kunder för sin app kring e-Hälsa. I stor konkurrens bland övriga startups i området lyfte San Francisco Chronicle i somras fram företaget som ett av fem startups att hålla ett särskilt öga på.

Minska stressnivån

SidekickHealth är utvecklat i samarbete med forskare från Harvard och MIT Media Lab i USA. En studie som genomförts visar att 9 av 10 användare minskade intaget av sötsaker.

– Ett högt sockerintag är direkt kopplat till stress och leder till kostsam men i många fall förebyggbar livsstilssjukdom, så vi vet att vårt fokus bör vara att stödja arbetsgivare, säger Saemundur Oddsson.

Stressnivån på arbetsplatsen är arbetsgivarens ansvar. Arbetsrelaterad stress framkommer tydligt i många undersökningar och det är hög tid att försöka bromsa utvecklingen.

– Vi har lärt oss mycket i USA, där man ligger långt framme med att jobba förebyggande, säger Saemundur Oddson.

SidekickHealth är ett av Sahlgrenska Science Parks inkubatorföretag inom digital hälsa, ingår i Nordic Connected Health Star Track-nätverket och är ett BIO-X projekt. Verksamhet finns idag i Göteborg, på Island, i Storbritannien och i USA.

Bilden ovan: Illustration Sidekick Health

envelope-o print twitter facebook linkedin