Jenny Greberg

Artificiell intelligens enorm potential för gruvindustrin

iHubs Sweden Industriell IT Artificiell intelligens enorm potential för gruvindustrin

AI, digitalisering och automation har enorm potential för gruvsektorn, och gruvor med smarta system som kan prata med varandra kommer att effektivisera produktionen och skapa en hållbarare gruvindustri, menar Swedish Mining Innovation.

I ett pressmeddelande berättar det strategiska innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation att det arrangerat ett webbinarium om AI som en nödvändig möjliggörare för hållbar gruvproduktion. Eventet är en uppföljning på den tidigare uppskattade workshoppen AI – Hype or Hope som hölls för drygt ett år sedan.

Under eventet stod det klart att Sverige har ökat fokus på forskning kring AI och att man ser potential i att bli en ledande aktör. Sveriges utrustningsleverantörer idag har stor del AI i sina nya gruvmaskiner och gruvbolagen som var med visade fina exempel på tillämpningar. Det stod tydligt att för att ta nästa steg mot hel­automatiserade processer krävs mer AI och machine learning.

Chilenska gruvjätten Codelco fanns också med i programmet och visade på hur de använder AI som beslutsstöd, men betonade även att det är kombinationen av operatör och AI-beslutstöd som är vägen framåt. De berättade också att arbete med AI och machine learning pågår i flera av deras gruvor och deras nästa fokus är att utveckla AI-tillämpningar inom underhåll.

– Vi är extra glada att vårt samverkansavtal med chilenska Codelco är på plats, och att de deltog på eventet och presenterade intressanta exempel. Det är tydligt att Codelco har kommit långt i tillämpningen av AI och machine learning, och här finns möjligheter för svenska aktörer att inspireras, säger Jenny Greberg, programdirektör Swedish Mining Innovation.

Jenny Greberg ser också att eventet bidrog till viktig input för hur Swedish Mining Innovation ska stötta och accelerera utveckling och implementering av AI i gruvbranschen.

– Ska jag summera dagen är det med att samtliga aktörer är överens om att AI är en nödvändig möjliggörare och gruvbolagen har höga ambitioner, men att vi är långt ifrån att nyttja den fulla potentialen. För att klara det så krävs stora satsningar, mod och samverkan, säger Jenny Greberg.

envelope-o print twitter facebook linkedin