stickningsmaskin

Automation av textilindustri för bättre miljö

iHubs Sweden Automation Automation av textilindustri för bättre miljö

Nya miljökrav gör att textilindustrin söker nya metoder. Automation Region och Science Park Borås vill undersöka hur automation inom textil produktion kan skapa nya innovationer.

Textilindustrin har hittills inte automatiserats i speciellt stor utsträckning, mycket på grund av tillgång till billig arbetskraft i låglöneländer. Nya miljökrav, stora utmaningar för global distribution och en ambition om en mer hållbar och flexibel produktion innebär dock att branschen nu söker efter nya metoder och affärsmodeller.

Projektet Mikrofabriker är ett samarbetsprojekt mellan Automation Region och Science Park Borås vid Textilhögskolan. Projektet undersöker möjligheten till automatiserade textila mikrofabriker i närmiljö. Genom att applicera automation på textil produktion så öppnas möjligheter för innovation, effektivisering och cirkulära flöden.

Inbjudan till workshop om automation och Mikrofabriker.

Case – stickeri

Tillverkningen av stickade plagg är den del av textilindustrin som är mest automatiserad med digitala stickmaskiner som kan jämföras med 3D-skrivare. Med den senaste teknologin går det att sticka ett helt komplett plagg, så kallad ”seamless garment” eller ”whole garment”. Bortsett från stickmaskinen är det fortfarande många manuella steg, både före och efter produktion, som ännu inte har automatiserats.

Vid workshoppen kommer ett svenskt företag verksamt inom stickade plagg att presentera en utmaning. Nu söks deltagare med erfarenhet från automationsområdet som kan ge sina perspektiv och konkreta råd inför en kommande automatisering.

Foto ovan: Exempel på stickningsmaskin. Foto: Automation Region.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll