Kajaker på vatten

Biobaserade kajaker för en hållbar värld

Nästa vår kan vi glida över vattnet i 3D-printade kajaker. Melker of Sweden har experimenterat med sågspånsbaserade material och använt en storskalig 3D-skrivare för att skapa sina första prototyper, som exempelvis en 3D-printad kajak.

iHubs Sweden Bioekonomi Biobaserade kajaker för en hållbar värld

Nästa vår kan vi glida över vattnet i 3D-printade kajaker. 100 procent biobaserat, återvinningsbart och tillverkat av exempelvis sågspån eller lin.

– Vårt mål är att exklusivt producera biobaserade produkter, säger Pelle Stafshede, vd och grundare av Melker of Sweden, ett bolag som får stöd av Vinnväxt-vinnaren Paper Province i Karlstad.

Melker of Sweden tillverkar och säljer fritidsutrustning som longboards, kajaker och paddleboards.

Företaget – som är en ny medlem i Paper Province-klustret – har ett starkt patos för hållbarhet och vill tillverka produkter med minst möjliga miljöpåverkan. Så de experimenterar mycket med naturliga material i sin tillverkning och deras mål är att undvika traditionella plastmaterial.

– Vi strävar ständigt efter att arbeta hållbart och återvinna material för att skapa ett cirkulärt ekosystem. Vi använder gamla kaffesäckar, till exempel från ett lokalt företag som steker kaffe. Istället för att skicka dem till återvinning, använder vi dem som laminat på våra produkter, förklarar Pelle Stafshede.

Samarbete med Wood Region

Melker of Sweden har experimenterat med sågspånsbaserade material och använt en storskalig 3D-skrivare för att skapa sina första prototyper, som exempelvis en 3D-printad kajak.

Företaget, som för närvarande består av Pelle Stafshede och Emil Gyllenberg, har kommit långt i sina planer. Just nu hoppas de kunna locka fler investerare och nästa år planerar de att anställa personal.

Anpassade produkter

Deras framtida produkter kommer inte bara att vara miljövänliga, de kommer också att ha andra fördelar, tack vare att de är 3D-utskrivna med naturliga material.

– Vi kan anpassa våra produkter efter kundens behov. Om de till exempel har ett funktionshinder kan vi tillverka kajaker som är specifikt anpassade för den personen. Och du kan få din kajak med en unik personlig touch. Någon kanske vill använda eken som deras farfar planterade, eller återvinna sina kläder i materialet, säger Pelle Stafshede.

Lokala restströmmar

Förutom den unika designen, är Melker of Swedens stora styrka dess hållbara och kostnadseffektiva produktion, som kan lokaliseras var som helst i världen.

– Vi vill se flera produktionsenheter spridda över hela världen och möta efterfrågan på lokal ort där de kan använda lokala restströmmar, som kokosnötter eller skal från cashewnötter.

Prenumerera på kajaken

En annan del av företagets verksamhet är baserad på delningsekonomin. Uthyrningsstationer kommer att lokaliseras över hela landet – och så småningom över hela världen. Den första i Sverige har redan öppnat i Karlstad.
– Istället för att köpa en ny kajak betalar du för en prenumeration. Detta kan vara ett bra alternativ för privatpersoner som bara vill kajak under några veckor under året eller företag som vill underlätta en aktiv livsstil för sina anställda.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll