De tar fram framtidens fossilfria förpackningar

Framtidens förpackningar ska bli mer miljövänliga. Nu samlas forskare, kartongproducenter, bioplasttillverkare, tryckerier och varumärkesägare i en gemensam testbädd för fossilfria förpackningslösningar.

iHubs Sweden Bioekonomi De tar fram framtidens fossilfria förpackningar

Bilden ovan: Startmöte i Sunne för ett världsunikt samarbete i en gemensam testbädd för fossilfria förpackningslösningar. Foto: Paper Province.

Charlotte Blomqvist, inköpare på Löfbergs, var en av deltagarna på kickoffen för den nya testbädden i Sunne där fossilfria förpackningar ska utvecklas.

Kaffe i ny förpackning är ett exempel på hur dagligvaruhandeln tänker ställa om till mer klimatvänliga lösningar.

– Vi har redan tagit bort aluminiumet från våra förpackningar och nästa steg blir att ersätta den fossila plasten. Det är inte helt enkelt, eftersom kaffet är en känslig produkt som kräver en förpackning som ger kaffet lång hållbarhet och skyddar smak och arom. För oss är det viktigt att hitta ett miljövänligt alternativ som ger lika bra skydd som den traditionella plasten, säger Charlotte Blomqvist, inköpare på Löfbergs.

Tillsammans med ett 30-tal aktörer var hon nyligen med på en kickoff av världsunika testmiljön FossilFria Laminat (FFLAM) på Brobygrafiska i Sunne. Det treåriga projektet ska hjälpa fler biobaserade och nedbrytbara livsmedelsförpackningar att se dagens ljus.

– Vi använder idag en förpackning som till största del innehåller grön polyeten, som framställs av sockerrör. Genom att delta i FFLAM-projektet vill vi ta ännu ett steg framåt och gå mot en framtid mot förnybara förpackningar där vi vill minimera mängden material och säkerställa att det material som vi använder går att återvinna eller återanvändas, fortsätter Charlotte Blomqvist.

Gemensam förpackningslösning

På startmötet i Sunne deltog intressenter från bland andra Holmen Paper, Karlstads universitet, OptiPack, Kotkamills, Rottneros och Löfbergs. Bland deltagarna i testbädden finns forskare, kartongproducenter, bioplasttillverkare, tryckerier, varumärkesägare med flera.

– Det kommer att bli en spännande utvecklingsresa eftersom vi befinner oss i olika verksamheter med skilda erfarenheter, produkter och behov. Men det finns tillräckligt många gemensamma vinster att hämta hem för att lyckas. Vi kommer att lära oss massor av varandra, men den största gemensamma nämnaren är nog ändå vår motivation att ställa om till en fossilfri produktion, säger Peter Edberg, projektledare på Paper Province.

Vinnväxt-initiativet Paper Province roll är att vara en länk mellan projektdeltagarna, sammankalla till möten och se till att samarbetet flyter på och att budget hålls.

– Omställningen till fossilfritt har blivit en överlevnadsfråga för hela samhället. Företagare, beslutsfattare och konsumenter blir allt medvetnare om problemen och motiverade att tänka om, så vårt initiativ ligger helt rätt i tiden, säger Peter Edberg.

Fakta om Paper Province

Paper Province utsågs i tuff konkurrens av innovationsmyndigheten Vinnova till VINNVÄXT-vinnare i juni 2013.

Det innebär en rekordstor satsning på den värmländska skogsindustrin, där målet är att skapa en internationellt attraktiv innovationsmiljö för skogsbaserad bioekonomi. Totalt satsar Vinnova och regionala medfinansiärer 130 miljoner kronor under tio år. Läs mer om Paper Province.

Världsunik testbädd

Förutom Brobygrafiska är testmiljöerna placerade hos UMV Coating Systems i Säffle och RISE i Stockholm. Ett världsunikt samarbete där tre aktörer öppnar upp sina utvecklings- och produktionsmiljöer för att bilda en gemensam testbädd för fossilfria förpackningslösningar.

Satsningen finansieras av Vinnova och ska bidra till att minska användandet av fossilbaserade förpackningsmaterial, reducera mikroplastutsläpp och öka användningen av fiberbaserade material. Det treåriga projektet går ut på att realisera testverksamheten, som ska göra företagens steg från idé till kommersiell produkt betydligt enklare. Olika aktörer kan nyttja testanläggningarna för att utveckla och prova sina innovationer, för att i framtiden kunna lansera dem i form av miljövänliga matförpackningar.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll

Robert Gustavsson, projektledare på RISE, är en av flera på testbädden LignoCity som arbetar för att öka användningen av lignin för att skapa hållbara produkter.

Skogens klister ger gröna innovationer

Bioekonomi

Insatserna för att främja gröna innovationer ökar i Värmland. Med drygt 6,5 miljoner kronor ska hållbara idéer från skogsmaterialet lignin få en skjuts framåt. – Det känns jättebra. Nu kan testbädden LignoCity i Bäckhammar fortsätta att utvecklas för att främja hållbara lösningar och förhoppningsvis bidra till den regionala attraktionskraften, säger Robert Gustavsson, projektledare på RISE, […]

Publicerad: 25 januari, 2021