Digitalisering en publikdragare på Almedalen

Digitalisering är en positiv förändringsresa för organisationer, konstaterades när Västmanland med bland Automation Region intog Almedalen.

iHubs Sweden Automation Digitalisering en publikdragare på Almedalen

Bilden överst: Samtal om digitalisering när Ragion Västmanland samlar styrkor i Almedalen. På scenen Catarina Berglund, verksamhetsledare för Automation Region, Ove Fredriksson, marknadschef hos Mälarenergi, Jonas Ekström, läkare och verksamhetsledare inom Region Västmanland, och Anna Wallén, verksamhetsledare för Järnvägsklustret.

Det var fullsatt i Drottens ruin när Västmanlands styrkeområden Automation, Energi, Järnväg och Välfärd & Hälsa presenterades i Almedalen.

Catarina Berglund, verksamhetsledare för Automation Region, modererade det första seminariet med rubriken ”Hur lyfter vi den digitala kompetensen för fortsatt överlevnad och utveckling?” där Ove Fredriksson, Mälarenergi, Anna Wallén, Järnvägsklustret och Jonas Ekström, Region Västmanland medverkade i panelen.

Bara början

– Vi är bara i början av automations- och digitaliseringseran. Det är inte lätt att våga utmana sig själv och vara med i den här förändringsresan. Alla kommer att påverkas, men det handlar inte om att jobb försvinner, de förändras bara! inledde Ove Fredriksson, marknadschef hos Mälarenergi.

Järnvägsbranschen står inför enorma utmaningar, 235 000 nya årsarbetare behöver nyanställas om de utlovade investeringarna ska kunna förverkligas.

– Om vi ska ha en chans att lösa det, krävs kompetensförsörjningsplaner kopplade till investeringarna i järnvägen. Mycket handlar om gammal teknik, men självklart är digitalisering och nya innovationer viktig även för järnvägsbranschen, sa Anna Wallén, verksamhetsledare för Järnvägsklustret.

– De största strategiska utmaningarna för järnvägsbranschen är forskning och utveckling. Det har satsat väldigt lite traditionellt sett. Nu händer det en del tack vare bland annat en testbädd i norra Sverige och ett mindre testcenter utanför Västerås. Det innebär stora möjligheter, menade hon.

Kulturförändring behövs

Även vården står inför stora utmaningar. Det är en traditionell bransch där digitalisering är en utmaning, men också ett värdefullt hjälpmedel.

– Vi behöver genomgå en kulturförändring. Det finns en generell skepsism inom vården för ny teknik och digitalisering. Vi behöver omfamna och vara mer positiva till det för att komma vidare. I grunden handlar det om att hitta verktyg för smarta lösningar som underlättar och effektiviserar i vardagen.

Det går inte att driva vårdutveckling utan digitalisering, slog Jonas Ekström, läkare och verksamhetsledare inom Region Västmanland.

Panelens bästa tips

Seminariet avrundades med panelens bästa tips för digitalisering och transformering av organisationer:

  • Lyft fram effekterna av digitalisering och vilka ekonomiska konsekvenser de ger! Till exempel innebär digitaliseringen av underhållet inom järnvägsbranschen att fler tåg skulle kunna komma i tid, vilket påverkar otroligt många människor.
  • Ett tydligt ledarskap är nyckeln till en lyckosam digitalisering av en organisation. Ledningen måste tro på effekterna och ha en tydlig agenda och kunskap om varför man gör en digital förändring. Det måste föras ner i resten av organisationen.
envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll

stickningsmaskin

Automation av textilindustri för bättre miljö

Automation

Nya miljökrav gör att textilindustrin söker nya metoder. Automation Region och Science Park Borås vill undersöka hur automation inom textil produktion kan skapa nya innovationer. Textilindustrin har hittills inte automatiserats i speciellt stor utsträckning, mycket på grund av tillgång till billig arbetskraft i låglöneländer. Nya miljökrav, stora utmaningar för global distribution och en ambition om […]

Publicerad: 25 augusti, 2021