Dra nytta av virtual reality och augmented reality

VR och AR ger mer effektiva utbildningsinsatser genom att provköra produkter virtuellt, träna i farliga miljöer eller skapa simulerade träningsscenarion, berättar Elin Sjöström vid ett frukostmöte hos Automation Region.

iHubs Sweden Automation Dra nytta av virtual reality och augmented reality

Nyligen arrangerade Automation Region frukostseminarium om virtual reality och augmented reality, samt ett Automation Expo på samma tema – en kombination som lockade 180 deltagare.

Elin Sjöström, teamleader AR & VR på byBrick, inledde med en inspirerande föreläsning kring virtual reality och augmented reality. Hon gick igenom historien bakom utvecklingen, som startade redan på 1950-talet.

Elin Sjöström presenterade även de olika tekniker och varianter som används idag – fem olika sätt att inkludera 3D-objekt i den virtuella världen – och konstaterade att utvecklingen de senaste åren mer eller mindre har skenat. Den verkliga revolutionen kom med Pokemon Go, som egentligen utgör den enklaste formen av augmented reality.

Se Elin Sjöströms presentation

– Det centrala är att använda den applikation som passar behovet bäst. Det gäller även hårdvaran, hur vi tar till oss tekniken, säger Elin Sjöström.

Elin presenterade tekniska lösningar på headset och glasögon och bjöd även på en lättare framtidsspaning, exempelvis hur framtida träningsövningar kan revolutioneras till en fantastisk flygtur. Hon avslutade med ett antal konkreta exempel på hur VR- och AR-teknik används industriellt.

– Det händer så mycket, vi kan samla data över tid, identifiera trender, analysera med artificiell intelligens och förutspå vad som ska hända. En del tycker att det är lite läskigt, andra inte, men tekniken är här så det gäller att hänga med oavsett!, konstaterar Elin Sjöström.

Så drar du nytta av AR och VR – Elin Sjöströms tipsar:

  • Skapa guidade arbetsflöden med informationslager, antingen som utbildning i virtual reality eller direkt i verkligheten med augmented reality.
  • Ge dina säljare bättre diskussionsstöd genom att visualisera produkter och lösningar, med VR och AR kan du visa upp sådant som är ”osynligt” i verkligheten såsom signaler, flöden och processer.
  • Visualisera produktionslinor eller anläggningar innan de har börjat byggas och upptäck brister och förbättringspotential i god tid.
  • Förkorta och effektivisera utbildningsinsatser genom möjligheten att provköra produkter virtuellt, träna i farliga miljöer eller skapa simulerade träningsscenarion.
  • Stick ut på mässor och andra aktiviteter genom att erbjuda engagerande upplevelser som väcker nya tankar hos dina besökare.

Om Automation Region

Vinnväxtinitiativet Automation Region är en centrumbildning vid Mälardalens högskola, ett samarbetsprojekt som knyter samman företag, myndigheter, forskning och utbildning.

Syftet är att stärka och synliggöra vår världsledande automationsindustri och vårt stora automations- och produktionskunnande.

Automation Region finansieras med medel från bland andra EU, Tillväxtverket, Vinnova samt regionala aktörer. År 2016 blev Automation Region en av tre vinnare av Vinnväxt, ett Vinnova-program som innebär tio års finansiering för uppbyggnad av innovationsmiljöer.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll

stickningsmaskin

Automation av textilindustri för bättre miljö

Automation

Nya miljökrav gör att textilindustrin söker nya metoder. Automation Region och Science Park Borås vill undersöka hur automation inom textil produktion kan skapa nya innovationer. Textilindustrin har hittills inte automatiserats i speciellt stor utsträckning, mycket på grund av tillgång till billig arbetskraft i låglöneländer. Nya miljökrav, stora utmaningar för global distribution och en ambition om […]

Publicerad: 25 augusti, 2021