E-sport för Musikhjälpen sänder 24 timmar live

I samband med Musikhjälpen sänder Tilde "7licious" Byström 24 timmar live över spelkanalen Twitch för att samla in pengar till kampanjen.

iHubs Sweden Geografisk information E-sport för Musikhjälpen sänder 24 timmar live

I samband med Musikhjälpen sänder Tilde ”7licious” Byström 24 timmar live över spelkanalen Twitch för att samla in pengar för kampen mot barnsexhandel. Det är för henne ett perfekt sätt att nå ut med budskapet. Eftersom hon ofta lägger ut livestreams på Twitch när hon spelar Counter-Strike: Global Offensive har hon redan över 13.000 följare som följer hennes livesändningar. Hon skriver:

”Temat i år är att barn inte är till salu. Barn ligger ute till salu varje minut och oftast inom sexhandel vilket självklart måste stoppas! Jag kommer att hålla i en 24timmars stream mellan den trettonde till den fjortonde december då alla donationer kommer att gå direkt till Musikhjälpen. Alla pengar går till en fond som går under namnet Gamers med hjärta.” Följ streamen från 7licious på Twitch.

Spelkväll för tjejer

I början av december var Tilde Byström med när dörrarna öppnades upp på Escape Gaming i Gävle under en temakväll för tjejer och icke-binära. Lokalen fylldes snabbt med tjejer i olika åldrar, från 13 till 27 år, med ett gemensamt intresse – gaming och e-sport.

– Klimatet är hårt för tjejer inom gaming och e-sport vilket flera deltagare vittnade om. Flera av tjejerna väljer att spela under könsneutrala eller killnamn för att slippa ta emot diverse hårda, kränkande och trakasserande kommentarer. Det är något som vi vill vara med och ändra på, säger Emelie Hildebrand från klustret Future Position X, som var en av arrangörerna.

Bilden från decmeber 2017 då tjejer i Gävle bjöds in till en kväll om e-sport.

Bilden från december 2017 då tjejer i Gävle bjöds in till en kväll om e-sport.

Hård press

I samband med kvällen kring tjejer och e-sport berättar Tilde Byström att hon varit mycket irriterad över den hårda press som tjejer möter inom e-sport.

– I början blev jag arg och hela spelet förstördes för att jag helt tappade fokus och lät ilskan ta över. Sedan lärde jag mig att hantera det på ett bättre sätt genom att antingen muta (stänga av ljudet, red:s anmärkning) eller säga ifrån, berättar hon.

Fler fick testa spela

Efter samtal och diskussioner under kvällen fick de mindre erfarna besökarna testa att spela med stöd av de mer erfarna. Med önskemål om liknande träffar framöver och gärna med olika teman, till exempel tema på spelutveckling och programmering, så kommer fler aktiviteter planeras in under 2018.

Eventet arrangerades av Escape Gaming, Gävledala e-sport förening, Realgymnasiet och Future Position X.

Bilden högst upp ur en livestream från Tilde ”7licious” Byström.

Fakta om Future Position X

Future Position X, FPX, har en av de mest moderna miljöer för forskning, utveckling och test inom GeoHälsa och smarta städer.

Future Position X (FPX) startade som ett initiativ 2006, med syftet att skapa tillväxt i regionen genom att arbeta med hälsa och välbefinnande hos människan i den smarta, hållbara och livskraftiga staden. Idag är Future Position X en industriutvecklande klusterorganisation som tillsammans med akademin, offentlig sektor, näringsliv och civilsamhälle driver hållbar tillväxt och utveckling inom området GeoHälsa och smarta städer. Genom att nyttja ett av regionens starkaste områden, den geografiska positionen, är Future Position X en del av ekosystemet som driver tillväxt i regionen för friskare och mer välmående medborgare.

Future Position X är sedan 2013 ett av flera Vinnväxtinitiativ inom Vinnovas Vinnväxtprogram.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll