Eldrivna bilar en revolution för racing

Antalet eldrivna bilar ökar i snabb takt. Nu kommer också eldrivna racingbilar. Skellefteå Kraft och Höganäs vill bidra till utvecklingen, ingår samarbete med PWR Racing.

iHubs Sweden Automation Eldrivna bilar en revolution för racing

Bilden ovan: Elbilen, PWR001, har fått den Skellefteå Kraft-lila dekalering som kommer att pryda Robert Dahlgrens tävlingsbil under 2019. Foto: Joakim Åström.

För att snabba på antalet eldrivna bilar och eldrivna fordon har Skellefteå Kraft och Höganäs ingått ett nytt partnerskap med PWR Racing, teamet bakom STCC-föraren Robert Dahlgren från Skellefteå.

Extrem användning i motorsporten

Teamets partners, Höganäs AB och Skellefteå Kraft, arbetar aktivt med projektet som redan har pågått i över ett år.

– Inte någon annanstans utsätts bilar för en så extrem användning och i så extrem trafik som inom motorsporten. Skellefteå Kraft ligger i framkant i utvecklingen av förnybar energi och ser det här projektet som en möjlighet att snabba på utvecklingen för en elektrifierad transportsektor, säger Hans Kreisel, vd för Skellefteå Kraft.

– Inom Höganäs jobbar vi ständigt med att utveckla applikationer som är relevanta för våra kunder och bilindustrin är en vital del i vår verksamhet. Vi ser samarbetet med PWR Racing som en möjlighet till nya influenser och test av idéer för vår framtida utveckling, såsom inom bilelektrifiering, säger Fredrik Emilson, vd för Höganäs.

Att eldrivna bilar har en plats inom motorsporten ser vi som självklart.

– Just nu pågår den största revolutionen inom bilindustrin sedan förbränningsmotorn och det löpande bandet och nu lanserar vi vår del i detta, säger Hans Bååth, projektledare för PWR 001 tillika styrelseordförande i STCC AB.

– Vi har redan börjat vänja oss vid eldrivna, uppkopplade och självkörande bilar i olika grad av utvecklingsstadier. I stort sett alla bilföretag har någon form av strategi för hur de skall ta sig an detta i större skala. Samtidigt är tekniken långt ifrån mogen och behovet för utveckling av robust teknik är stort. Därför väljer vi att ta detta initiativ för att arbeta med våra partners samlade kompetens och teknologi inom området. Att eldrivna bilar har en plats inom motorsporten ser vi som självklart inom en överskådlig framtid.

Revolutionerande att köra

Mikaela Åhlin Kottulinsky, som tävlar för PWR Racing – SEAT Dealer Team i STCC, har varit med i utvecklingen av el-tävlingsbilen som kommer att premiärvisades under STCC-finalen på Mantorp Park i september 2018.

– Den här bilen är revolutionerande att köra. Prestandan är vansinnig och dessutom låter den helt underbart, inte alls som man förväntar sig att en elbil ska låta. Medan vi självklart är i den absoluta lindan av utvecklingen så är potentialen enorm, det här är definitivt helrätt väg för framtidens racing vad gäller teknik, miljöpåverkan och underhållning, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Bilen har tre elmotorer som driver på bakhjulen med strax över 600 hästkrafter eller 450 kilowatt och över 1000 Nm i vridmoment som ger prestanda med 0-100 km/h på under tre sekunder och en topphastighet nära 300 km/h.

Se Mikaela Åhlin-Kottulinsky köra elracingbilen PWR 001

envelope-o print twitter facebook linkedin