Kontrollrum för automation. Foto_ Epiroc.

Epiroc etablerar innovationscenter i Luleå

iHubs Sweden Industriell IT Epiroc etablerar innovationscenter i Luleå

Epiroc etablerar sitt nästa regionala teknologi- och innovationscenter för digitalisering, elektrifiering och automation i Luleå.

Det nordiska innovationscentret är det första av sitt slag i Europa och ska verka för att utveckla kompetens och driva på utvecklingen inom digitalisering, elektrifiering och automation i gruv- och bergbrytningsbranschen.

Epiroc har tidigare etablerat liknande regionala center i Australien, Kina, Sydafrika, Chile, USA, Kanada och Ryssland. Det nya centret blir dock det första av sitt slag i Europa. Syftet är att möta en snabbt växande efterfrågan på avancerade digitala och automatiserade lösningar inom gruvnäringen i Norden. Rekrytering till det nya centret startar omgående.

Placering i Luleå

– Jag är mycket glad över att vi nu etablerar vårt nya teknologi- och innovationscenter i Luleå. Gruvbranschen genomgår just nu ett stort teknikskifte inom elektrifiering, automation och digitalisering. Det är ett teknikskifte som kräver alltmer avancerade lösningar och nytt innovativt tänkande när olika tekniker ska samspela, säger Lars Senf, vd för Epiroc Sweden

– Vi ser därför att det är viktigare än någonsin att vara nära våra kunder genom det teknikskifte som nu sker. Den här etableringen möjliggör för våra kunder att planera och implementera den absolut senaste teknologin inom automation i deras verksamheter. Vi kommer även kunna ge ett oöverträffat stöd även efter driftsättning genom kompetensförsörjning och service, fortsätter Lars Senf.

Närhet till gruvindustrin

Placeringen av centret i Luleå valdes på grund av det strategiska läget, med närhet till gruvdistrikt i Norrbotten och Västerbotten i Sverige samt i finska Lappland. Verksamheten kommer bland annat bestå av kompetensutveckling och projektledning. Centret kommer även att husera ett kontrollrum med den senaste automationstekniken dit kunder kan komma för att bli inspirerade och få hjälp att lyckas med sin digitaliseringsresa.

– Luleå var ett naturligt val för oss. Dels för det strategiska läget nära våra gruvkunder i tre nordiska länder men också på grund av vårt samarbete med Luleå Tekniska Universitet. Att vi nu etablerar ett teknologi- och innovationscenter i Luleå befäster vår satsning på utvecklingen av avancerade digitala automationslösningar, säger Mikael Ramström, Vice President – Digital Business, Epiroc Technology & Digital Division.

Epiroc har även ingått som partner i ett flertal projekt som Vinnväxtinitiativet Process IT Innovations bidragit till.

Bild ovan: Kontrollrum för automation. Foto: Epiroc.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll