EU-förbud mot plast kan ge nya innovationer

Ett nytt EU-förbud mot plast öppnar för nya smarta lösningar. Vinnväxt-initiativet Paper Province ser stora möjligheter för nya miljövänliga förpackningar.

iHubs Sweden Bioekonomi EU-förbud mot plast kan ge nya innovationer

Bilden ovan är från en kickoff för LignoCity 2.0, ett treårigt projekt som Paper Province stöder. Det är en testbädd som får allt större aktualitet i och med det nya EU-förbudet mot plast. 

I onsdags röstade EU-parlamentet ja till att förbjuda eller minska användningen av olika engångsartiklar av plast. Förhoppningen är att minska nedskräpningen av hav och stränder. Går allt i lås träder förbjudet i kraft 2021. Det innebär att marknaden mer än någonsin är i behov av smarta, miljövänliga, alternativa lösningar.

Tio olika typer av engångspartiklar av plast – däribland sugrör, tallrikar, bestick, ballongpinnar och tops ska ersättas. Tillsammans utgör de omkring 70 procent av allt skräp i haven och på stränderna. Målet är att produkterna ska ha minskat med 25 procent år 2025. Då ska även plasten i cigarettfimparna ha halveras och 90 procent av alla plastflaskor återvinnas.

Nya material och produkter behövs

I och med förbudet mot vissa engångsartiklar i plast måste företagen komma på smarta lösningar. Det gör att efterfrågan på marknaden kommer vara väldigt stor den närmaste tiden.

– Vi tycker att detta är ett ypperligt tillfälle för våra medlemmar och samarbetspartners att visa upp vilka möjligheter som finns. Kanske kan potatis ersätta plast i engångsbestick och biokomposit eller lignin vara lösningen till något annat, säger Peter Edberg, Innovationsrådgivare på Paper Province.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll