Fjärrstyrning i gruvor vinner telekompris

Genom att använda den senaste mobilnätstekniken, har en rad svenska företag, universitet och forskningsinstitut tillsammans gjort det möjligt att fjärrstyra och automatisera delar av arbetet i gruvor.

iHubs Sweden Industriell IT Fjärrstyrning i gruvor vinner telekompris

PIMM, ett stort teknikprojekt kring fjärrstyrning i svensk gruvindustri, vinner Årets digitaliseringsprojekt under Telekomgalan 2018. PIMM leds av RISE Sweden.

Projektet går under begreppet PIMM, Pilot for Industrial Mobile communication in Mining, och har som målsättning att möjliggöra för gruvoperatörer, underhållspersonal, utrustning och maskiner från olika leverantörer att vara uppkopplade och dela data med varandra. Det ska skapa ökad säkerhet och ökad produktivitet i gruvan. Ett nytänkande som möjliggör nya tjänster som även kan användas i andra branscher.

Det här är ett projekt i teknisk framkant, med deltagare från en rad stora svenska företag, och vi ser det som en ledstjärna.

Företagen och organisationerna i PIMM-projektet har gått samman för att utforska vad nästa generations mobilkommunikationsteknik, 5G, kan innebära för affärsmodeller och den livsnödvändiga kommunikationen i en gruva.

Det är detta samarbete som nu prisas vid Telekomgalan. Filmen nedan visar mer om fjärrstyrning inom PIMM.

 

PIMM-projektet har inneburit stora framsteg. Trådlös mobilkommunikation i gruvor, fjärrstyrda hjullastare 400 meter under jord och smarta bergbultar är några resultat av projektet där bland annat Boliden, Ericsson, Telia, Volvo CE, ABB, Wolfit, RISE SICS och Luleå tekniska universitet varit inblandade. Även Vinnväxt-initiativet ProcessIT Innovations har varit delaktig i PIMM.

Fjärrstyrning i tuff industriell gruvmiljö

Projektet Pilot for Industrial Mobile Communication in Mining (PIMM) har installerat den senaste tekniken för mobilkommunikation nere i Bolidens Kankbergsgruva för att testa hur tekniken står sig i en riktigt tuff industriell miljö med utmanande användningsområden där fördröjningar i nätet kan ha stora konsekvenser för säkerheten och arbetet.

Projektet skapar förutsättningar för att kunna utveckla nya smarta tjänster som möjliggör ytterligare automatisering och fjärrstyrning som därmed bidrar till en effektivare och mer säker gruvdrift. Det innebär att maskiner i gruvan är hopkopplade via mobilnätet och kan kommunicera och dela data utan problem samt att nya maskiner, system eller företag enkelt kan anslutas.

Målet är att de insikter projektet ger och de lösningar som testas i gruvan även ska kunna återanvändas i andra branscher som nu digitaliseras.

PIMM får fortsättning

Projektet PIMM får i år sin fortsättning i PIMM DMA, Digitalised Mining Arena, där många företag deltar som ABB, Atlas Copco, Boliden, Ericsson, InfoVista, RISE, Telia, Volvo Construction Equipment och Wolfit.

– Det här är ett projekt i teknisk framkant, med deltagare från en rad stora svenska företag, och vi ser det som en ledstjärna. Vi hoppas att resultaten ska inspirera andra aktörer att arbeta med digitalisering i sina respektive branscher och därmed stärka konkurrenskraften för svenska företag, säger Eilert Johansson, projektledare vid RISE.

Fakta om ProcessIT Innovations

Vinnväxtinitiativet ProcessIT Innovations är ett samverkanscentrum för process-och verkstadsindustrierna, universiteten samt IT-företagen inom framför allt Norrbotten och Västerbotten.

ProcessIT Innovations arbetar för att, tillsammans med industriellt inriktade IT-företag, ta fram nya tekniska lösningar med utgångspunkt i basindustrins behov och samhällets utmaningar.

Bilden överst: Foto Boliden/Tomas Westermark.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll