Hållbar miljö: Potatis istället för plast i nytt material

Engångsbestick som liknar plast men består av potatisstärkelse och vatten. Potatisskal som blir förpackningar. Två innovativa vägar för en hållbar miljö.

iHubs Sweden Bioekonomi Hållbar miljö: Potatis istället för plast i nytt material

Bilden ovan: Foto, Paper Province.

Vinnväxt-vinnaren Paper Province berättar på sin webb om nya metoder som använder potatis för att ta fram förpackningar och bestick.

2017 gick närmare 40 procent av plastförpackningarna till återvinning i Sverige. Det gör att 60 procent, 98 550 ton, inte togs om hand. Mycket hamnar i haven och gör stor skada. Samtidigt bidrar plasten som eldas upp till växthusgaser och global uppvärmning. Behovet av alternativa lösningar är stort! En av tänkbara lösningar är helt växtbaserad och tillverkad av potatis.

Fakta om Paper Province

Paper Province utsågs i tuff konkurrens av innovationsmyndigheten Vinnova till VINNVÄXT-vinnare i juni 2013.

Det innebär en rekordstor satsning på den värmländska skogsindustrin, där målet är att skapa en internationellt attraktiv innovationsmiljö för skogsbaserad bioekonomi. Totalt satsar Vinnova och regionala medfinansiärer 130 miljoner kronor under tio år. Läs mer om Paper Province.

Engångsbestick av potatisplast

Pontus Törnqvist, som studerat industriell design, har utvecklat ”Potato Plastic”, ett material som liknar plast men som består av potatisstärkelse och vatten. Med hjälp av värme uppstår en tjock vätska som kan placeras i formar. Genom ytterligare uppvärmning får materialet en formbar fast form. Materialet fungerar utmärkt att använda till engångsartiklar som inte kräver lång livslängd, så som engångsbestick och förpackningar. Materialet är biologiskt nedbrytbart. Hamnar det i naturen förmultnar det helt efter några månader.

Skalrester blir förpackning

Paper Province berättar även om Simone Caronni, Pietro Gaeli och Paolo Stefano Gentile, tre italienska designers, som utvecklat en nedbrytbar förpackning endast tillverkad av potatisskalrester från produktionen av pommes frites. Idén fick de när de hörde talas om vilka stora mängder skalrester det blir vid den industriella tillverkningen av pommes frites.

Genom att blöta upp skalresterna och sedan pressa samman och torka dem fick de fram ett plastliknande material. Av detta har de tillverkat en konformad förpackning som passande nog fungerar för att servera pommes frites ur.

Plasten av potatisresterna är 100 procent biologiskt nedbrytbart. Även om det inte smakar gott är den också ätbar. Troligtvis passar plasten dock bättre som föda för fåglar och växtätande däggdjur, eller så kan de ge näring vid nedbrytningen till andra potatisar.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll