Hållbara bolag lockar över 200 investerare

Sweden Sustaintech Venture Day samlar 30 av Sveriges mest snabbväxande bolag inom Sustaintechsektorn i möten med investerare. Flera av bolagen har koppling till landets Vinnväxt-initiativ.

iHubs Sweden Hållbara bolag lockar över 200 investerare

Bilden ovan: Mamoun Taher och Björn Lindh, grundare av Graphmatech, ett av bolagen som är med på kapitalmarknadsdagen. Graphmatech deltar också i en digital inkubator som Vinnväxt-initiativet Automation Region är med och driver. Foto: Grapfmatech.

Över 200 investerare deltar på Sweden Sustaintech Venture Day, en ny kapitalmarknadsdag för bolag inom Sustaintechsektorn. Fler av bolagen har koppling till landets Vinnväxt-initiativ som Vinnova finansierar.

Bland dessa finns exempelvis OrganoClick, Graphmatech och Enjay, tre bolag som på olika sätt fått stöd av något av landets Vinnväxt-initiativ. Vinnväxt är ett program som drivs av Vinnova för att främja hållbar regional tillväxt genom att utveckla internationellt konkurrenskraftiga forsknings- och innovationsmiljöer inom specifika tillväxtområden.

OrganoClick har haft ett samarbete med Vinnväxt-initiativet Smart Textiles i Borås för utveckling av nästa generation hållbara vattenavvisande textilier. Graphmatech deltar i en digital inkubator för tillväxtföretag inom energiområdet som Automation Region i Västerås är med och driver, medan Enjay har fått stöd av Vinnväxt-initiativet Urban Magma för expansion till Polen.

Stort intresse från investerare

Affärsinkubatorn Sting har mötts av ett överväldigande intresse från både privata och offentliga investerare efter att de annonserat sin kapitalmarknadsdag, Sweden Sustaintech Venture Day, för bolag inom Sustaintechsektorn. Över 200 investerare har anmält intresse innefattande allt från, riskkapitalister, affärsänglar till fond- och industribolag. Kapitalmarknadsdagen kommer att äga rum den 14 februari 2019 och samlar 30 av Sveriges mest framgångsrika och snabbväxande bolag inom sektorn.

– Vi är överväldigade av det enorma intresse som investerare visat inför den här dagen. Detta bekräftar vår uppfattning om Sustaintech som en framtidssektor. Vi tror att sektorn kommer att ha samma utvecklingskurva som digitaliseringen har haft. Hållbarhet och är inte längre enbart en CSR fråga. Det är en hygienfaktor som förväntas vara en integrerad del av alla tjänster och produkter. På Sweden Sustaintech Venture Day samlar vi företag som lyckats med båda delarna, säger Boel Swartling, projektledare för Sweden Sustaintech Venture Day.

På investerarsidan har bland annat storbankerna Nordea, Swedbank, Handelsbank och SEB anmält intresse att delta, men även andra investerare som Northzone, EQT, Altor, Norrsken Foundation, tredje och fjärde AP-fonderna, ETF Partners, BASF Venture Partners, BillerudKorsnäs Venture, E.ON, Industrifonden, Scania Growth Capital, Mitsubishi, Luminar Ventures, Kinnevik, GP Bullhound, Optimizer, Robert Bosch Venture Capital, Redeye, Vestas Vind Systems, Walerud Ventures och Zouk Capital.

Imponerande kvalitet

– Jag är imponerad över kvaliteten på de medverkande bolagen. Vi har varit i kontakt med flera av bolagen innan, men det ska bli spännande att följa upp och se över olika investeringsmöjligheter. Vår investeringsfokus är innovativa företag som vi tror kan förändra världen och bidra till en mer hållbar värld, oavsett teknik eller industri, säger Per Ericsson, Venture Partner på ETF Partners, Nordics.

– Många av företagen inom cleantechsektorn har tagit sig förbi startup-fasen och är idag noterade bolag på Stockholmsbörsen. Climeon är exempel på ett favoritbolag inför kapitalmarknadsdagen, fortsätter Per Ericsson.

Kapitalmarknadsdagen samlar 30 av Sveriges mest snabbväxande bolag inom Sustaintechsektorn. Till dessa hör bland annat, Exeger med sina världsledande, extremt effektiva och ljuskänsliga solceller samt GreenByte vilka levererar en molnbaserad mjukvara för optimering och övervakning av större installationer av förnybar energi.

Sweden Sustaintech Venture Day äger rum den 14 februari på Clarion Hotel Sign i Stockholm och anordnas av affärsinkubatorn Sting, tillsammans med Energimyndigheten, Invest Stockholm, Grön Bostad och Cleantech Scandinavia.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll