Hamburgare får hållbart omslag

Plasten i matförpackningarna i Löfbergs Arena byts ut till hållbart papper. Ett unikt värmländskt samarbete där tre stora aktörer slår ett gemensamt slag för miljön.

iHubs Sweden Bioekonomi Hamburgare får hållbart omslag

Foto ovan: Pressbild.

Årligen säljs 20 000 hamburgare i Löfbergs Arena, Karlstad. Nu har UMV Coating Systems från Säffle, Nordic Paper med tre bruk i Värmland och Löfbergs Arena beslutat att byta ut plasten i burgarnas omslagspapper.

Nordic Paper står för det hållbara miljövänliga pappret, medan UMV står för den fettresistenta barriären som gör att såser, dressingar och fett inte tränger igenom pappret även om maten förblir inslagen i pappret under en längre tid. Båda företagen är medlemmar i Vinnväxt-initiativet Paper Province som arbetar för bioekonomiska lösningar kopplat till skogsindustrin. Paper Province är delfinansierat av innovationsmyndigheten Vinnova.

– Det här är bra både för människor och miljö. Vi på Löfbergs Arena arbetar mycket med hållbarhet, precis som våra samarbetspartners. Att göra en sådan här satsning tillsammans med lokala aktörer känns helt rätt, säger Örjan Lindgren, enhetschef för mat och dryck på Löfbergs arena.

Samverkan ger resultat

Att göra ett värmländskt samarbete från ax till limpa har varit både spännande och roligt, menar de inblandade. Speciellt som samtliga parter vid en första anblick inte har så mycket annat gemensamt.

– All snabbmat som är inslagen i någon form av emballage kommer vara invirad i det här miljövänliga pappret. Syftet, förutom att vi slår ett slag för miljön, hållbarhet och det vi kallar grön urbanisering, är att visa på gemenskap mellan företag baserade i Värmland. Det går utmärkt och är dessutom roligt att jobba utanför sina vanliga områden, säger Marie Stenquist, kommunikationsdirektör på Nordic Paper.

Tillsammans har de tre företagen producerat en film där en av spelarna från FBK, Oskar Steen, medverkar. Se nedan.

UMV Coating Systems är en global leverantör av världsledande bestrykningsteknik för pappers- och kartongindustrin med bas i Säffle.

Nordic Paper är ett pappers- och massabolag med tre produktionsorter i Värmland och en i Greåker Norge. I Säffle tillverkas Natural Greaseproof, som är ett fettresistent, miljövänligt och matcertifierat papper som inte innehåller tillsatta fluorkemikalier (PFAS).

Färjestad Bollklubb grundades 10 november 1932 i Håfströms Kiosk på Färjestadsvägen. Till en början var bandy huvudnumret i klubben, men sedan 1950-talet har det varit ishockey för hela slanten. Under åren har Färjestad BK varit i 20 SM-finaler och vunnit 9 SM-guld, det senaste 2011.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll