Möt roboten som talar med dig

Med en robot som klarar 40 olika språk och kan samtala med människor på ett intelligent sätt har Furhat Robotics från Stockholm väckt stor uppmärksamhet. Gör dig beredd för att möta de nya sociala robotarna.

iHubs Sweden Robotteknik Möt roboten som talar med dig

Bilden ovan: Ur video från Furhat Robotics.

Stockholmsbaserade startup-bolaget Furhat väckte stor uppmärksamhet med sin sociala robot på Web Summit i Lissabon i början av november.

Från scenen på konferensen vänder sig roboten till publiken och säger:

– Jag är väldigt upprymd över att komma ut på det här sättet. Jag har fått veta att det finns mycket arbete för mig att göra. Jag kan hjälpa till på många olika sätt.

– Mitt uppdrag är att göra tekniken mer mänsklig, fortsätter roboten och nickar lätt med sitt huvud.

Prisbelönad robot

Redan 2012 vann företaget bakom roboten Robotdalen Innovation Award 2012, och har stöttats av Vinnväxt-vinnaren Robotdalen sedan dess. Under åren som gått har Furhats sociala robot blivit allt mer avancerad och idag finns utvecklingssamarbeten med stora multinationella företag som Disney, Honda, KPMG, Deutsche Telekom och Intel. Klart är att efter Web Summit kommer intresset knappast bli mindre för den sociala roboten.

Här är teknologin bakom sociala roboten

Furhat Robotics sociala robot kan föra ett samtal på samma sätt som vi människor gör med varandra, genom att tala, lyssna, visa känslor och föra en dialog. Målet är att den ska uppfattas naturlig och engagerad så att människor vill interagera med tekniken bakom på ett naturligt sätt.

Unikt ansikte

Det unika med Furhat är robotens ansikte. Med avancerad datoranimering kan olika karaktärer och upplevelser skapas. Robotens ansikte kan se ut som ett barn, en man, en kvinna eller till och med som en hund. Eftersom det går att ändra robotens utseende, dess ansiktsuttryck och dess röst kan den anpassas till olika situationer och miljöer.

– Vi vill bygga en maskin som kan bli som en kopia av oss människor. Det är ingen ny idé, mänskligheten har fascinerats av detta i hundra år, säger Samer Al Moubayed, vd för Furhat Robotics, i en intervju med AP Archive under Web Summit.

Se intervjun med Samer Al Moubayed från Furhat

Avancerad språkteknologi

Det nya idag är att artificiell intelligens och avancerad språkteknologi gör det möjligt att få roboten mer levande och intuitiv. Det innebär att utvecklare utifrån robotens mjukvara och artificiella intelligens kan bygga nya avancerade applikationer. Roboten kan på så sätt bli mer kommersiellt gångbar och användas i miljöer som flygplatser, gallerior, sjukhus eller kontor för att exempelvis guida människor rätt eller svara på frågor. Eftersom roboten har stöd för ett 40-tal olika språk passar den också bra i internationella miljöer.

– Detta är höjdpunkten på många års forskning och utveckling både internt och genom samarbete med industrin och våra teknikpartners. Från starten på KTH har vi tagit Furhat till en punkt där sociala robotar kan bli en verklighet redan idag, säger Samer Al Moubayed, vd för Furhat.

Under Internetdagarna i Stockholm, 21-22 november 2018, kommer Robotdalen visa upp Furhat-roboten i sin monter. Då finns det möjlighet för fler att direkt pröva hur det är att tala med en robot och se hur pass social den är.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll