Knyter internationella kontakter på Hannovermässan

Skaraborg och Västsverige tar ett stadigt grepp om Hannovermässan. Nya internationella kontakter ska få regionen att växa.

iHubs Sweden Industriell IT Knyter internationella kontakter på Hannovermässan

Mitt i vimlet på den enormt stora Hannovermässan, världens största industrimässa med 200 000 besökare, finns stora möjligheter att knyta nya internationella kontakter. Sverige är i år partnerland till mässan vilket ger extra stora möjligheter att nå ut.

Gustaf Wikblom, etableringsansvarig på Business Region Skaraborg, och Tanja Lundberg, projektledare för ASSAR Industrial Innovation Arena, finns på plats för att lyfta regionens internationella kontakter. Dagarnas schema är intensivt. Förutom alla spontana träffar som naturligt uppstår så har de ett 30-tal möten inbokade med företag.

– Vi vill driva internationella bolag till Skaraborg och komplettera den befintliga industri vi har med företag vi kan träffa här. Vi får mycket drag för pengarna här, säger Gustaf Wikblom.

Samverkan viktigt

Tanja Lundberg betonar vikten av att ha med sig en bra samverkan och stödstruktur i regionen som grund för det internationella arbetet.

– Vi har bra samverkan inom innovationssystemet i Skaraborg. Vi jackar i varandra och jobbar sömlöst tillsammans, säger hon.

Under dagarna på Hannovermässan förväntar de sig att ta hem konkreta kontakter att jobba vidare med för nya etableringar i regionen.

– Vår närvaro här ger oss också ett tillfälle att trycktesta hur vi jobbar tillsammans med hela regionens erbjudande, säger Gustaf Wikblom.

Ett av bolagen från Skaraborg som deltar på Hannovermässan är Simumatik. På bilden visar Mikel Ayani, vd på Simumatik, företagets teknik för några mässdeltagare.

Ett av bolagen från Skaraborg som deltar på Hannovermässan är Simumatik. På bilden visar Mikel Ayani, vd på Simumatik, företagets teknik för några mässdeltagare.

Simumatik ett av bolagen

Flera av de västsvenska bolagen som deltar på Hannovermässan finns med i automationspaviljongen på Hannovermässan genom Vinnväxt-initiativet Automation Region och Svenska Mässan. Här finns bolag som Ekkono, LumenRadio, Simplex Motion, Eye At Production och Simumatik.

Simumatik kommer från Skövde och är ett startup-bolag som får stöd av inkubatorn Gothia Science Park.

– Simumatik ställer ut tillsammans med flera andra svenska bolag, vilket är en fantastisk möjlighet. Det ger en helt annan synlighet jämfört med om de skulle ställa ut ensamma. Det är också en mycket bra möjlighet för Gothia Science Parks Inkubator att visa upp intressanta bolag på den internationella arenan, säger Petri Ahonen, affärsutvecklare vid Gothia Science Park i Skövde.

Simumatik utvecklar en mjukvara för att skapa digitala tvillingar, det vill säga en digital representation av en maskin eller en hel produktionslina.

– Vi har hjälpt flera integratörer och tillverkare, bland annat Volvo GTO, att komma igång med virtuell driftsättning och träning av operatörer, säger Mikel Ayani, vd på Simumatik.

Han hoppas nu på att företaget under Hannovermässan ska komma i kontakt med komponenttillverkare för att diskutera möjligheter med ett öppet format för digitala tvillingar.

Organisationer från Västsverige

På plats under Hannovermässan finns representanter från Västra Götalandsregionen, Fyrbodal, Skaraborg och Boråsregionen. Från Boråsregionen kommer Borås stad, NUAB och Business Region Borås vara på plats. Från Skaraborg kommer Business Region Skaraborg, Science Park Skövde, IDC West Sweden/ASSAR Innovation Arena vara på plats. Från Fyrbodal kommer Position Väst, IUC Väst och Innovatum Science Park vara på plats.

Automationspaviljongen är en del av Hannovermässan som drivs av Svenska Mässan från Göteborg och Automation Region från Västerås. Automation Region är ett Vinnväxt-initiativ som delfinansieras av Vinnova.

Text: Mikael Hansson. Foto: MikaelHansson/Stefan Hollertz

envelope-o print twitter facebook linkedin