Ingenjörsstudenter upptäcker Värmlands skogsindustri

Skogsindustri och bioekonomi lockade studenter från Chalmers till att besöka företag i Värmland. Behovet är mycket stort av blivande ingenjörer.

iHubs Sweden Bioekonomi Ingenjörsstudenter upptäcker Värmlands skogsindustri

Bilden ovan: Ingenjörsstudenter från Chalmers på besök hos Paper Province. Foto: Paper Province.

Inom Paper Province drygt 100 medlemsföretag är behovet av nya ingenjörer mycket stort. Det fick en större grupp ingenjörsstudenter från Chalmers i Göteborg veta när de besökte sju olika värmländska företag.

Sedan många år tillbaka arrangeras resor för ingenjörsstudenter för att ge en inblick i vad de kan arbeta med i Värmland kopplat till skogsbaserad bioekonomi. Det är en unik chans för studenterna att utöka den teoretiska kunskapen och för företagen att visa upp sig som attraktiva arbetsgivare.

Carl Nilsson, som läser industriell ekonomi vid Chalmers, var mycket intresserad av vad han fick se.

– Det här är en riktigt spännande resa och det är kul att komma iväg från skolbänken och se annat. Inte bara sitta och räkna matte och fysik utan få se det riktiga, det som händer i arbetslivet. Jag är från Skåne och där har vi inte så mycket skogsindustri, så jag kan inte så mycket om den innan. Men det är spännande, så vi får se om det är något jag kommer att jobba inom i framtiden, säger Carl Nilsson i en intervju på Paper Province hemsida.

Paper Province är ett tioårigt Vinnväxt-initiativ med delfinansiering från innovationsmyndigheten Vinnova. Initiativet står för en regional samling kring det svenska styrkeområdet skogsindustri och bioekonomi. Men insatserna begränsar sig inte till den egna regionen i Värmland, medlemsföretagen i Paper Province har en verksamhet som sträcker sig ut över hela Sverige och även internationellt.

Med på årets studentresa var BTG, Somas, Stora Enso Skoghall, Nordic Paper Bäckhammar, ÅF Pöyry, BillerudKorsnäs Gruvön och Karlstads Energi – sju företag, från papper- och massatillverkning till el, komponenter och konsulttjänster. Alla kopplade till skogsbaserad bioekonomi.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll

Robert Gustavsson, projektledare på RISE, är en av flera på testbädden LignoCity som arbetar för att öka användningen av lignin för att skapa hållbara produkter.

Skogens klister ger gröna innovationer

Bioekonomi

Insatserna för att främja gröna innovationer ökar i Värmland. Med drygt 6,5 miljoner kronor ska hållbara idéer från skogsmaterialet lignin få en skjuts framåt. – Det känns jättebra. Nu kan testbädden LignoCity i Bäckhammar fortsätta att utvecklas för att främja hållbara lösningar och förhoppningsvis bidra till den regionala attraktionskraften, säger Robert Gustavsson, projektledare på RISE, […]

Publicerad: 25 januari, 2021