Keramiker Mikaela Willers deltog i en exportsatsning som kan ge affärer i Kina.

Keramikern som reste till Kina

En exportsatsningen i Dalarna gav keramikdesignföretaget Mikaela Willers internationella kontakter. Nästa steg är att starta samarbete med keramikfabrik i Kina.

iHubs Sweden Geografisk information Keramikern som reste till Kina

En resa till keramikstaden Zibo i Kina har gett keramiker Mikaela Willers och andra svenska keramikföretag nya erfarenheter och starka affärsrelationer genom personliga möten och studiebesök.

Kina är ett av flera länder där intresset är stort för svensk design och miljöteknik. Utländska företag, organisationer och regioner har tidigare besökt Dalarna för att lära mer om hur man gör affärer. Dalarna Science Park har tagit på sig en samordnande roll för dessa affärsbesök, så kallade technical visits.

Lyckat besök i Kina

Ett av företagen som varit med i exportsatsningen är keramikdesignföretaget Mikaela Willers AB. Hon har nu varit i Zibo, Kina, för att se om ett utbyte av kompetens kan genomföras.

– Jag hade ett mycket lyckat besök på keramikföretag i Kina, berättar Mikaela Willers. Min intention är att starta ett nytt varumärke eller ett gemensamt företag tillsammans med en av fabrikerna. Riktigt spännande att jag kan gå in med mitt yrkeskunnande och min design i ett av Kinas mest erkända keramikföretag och utveckla något nytt. Jag ser verkligen fram emot en fortsättning, konstaterar Mikaela Willers.

Keramiker Mikaela Willers tillsammans med kinesiska värdar i samband med exportsatsning till Kina.

Keramiker Mikaela Willers tillsammans med kinesiska värdar i samband med exportsatsning till Kina.

Exportsatsning

Exportsatsningen går under namnet TRIIP och erbjuder företag hjälp med internationella kontakter. Projektet riktar sig till mikroföretag, innovatörer och entreprenörer i Gävleborg, Dalarna och Värmland som får chansen att vara med och utveckla nya metoder för att skapa internationellt konkurrenskraftiga produkter och tjänster.

Det kan också handla om mikroföretag som redan har den internationella marknaden som del av sin tillväxtstrategi, men som vill vässa sina befintliga verktyg.

Om exportsatsningen TRIIP

TRIIP, The Regional Innovation Internationalization Project, ska främja en kultur bland innovativa företag för att tidigt vilja utveckla en internationellt konkurrenskraftig produktpaketering.

TRIIP finansieras av Tillväxtverket genom Europeiska regionala utvecklingsfonden. Tillsammans med klusterorganisationen Future Position X, inkubatorer och andra organisationer som främjar internationalisering, får företag och idébärare möjlighet att bygga upp kompetens och skaffa sig erfarenheter av arbete på internationella marknader.

Fortsatt samverkan

Även Dalarna Science Park som arrangerade resan tillsammans med Enterprise Europe Network var nöjda med affärsresan.

– Utöver affärsbesöken så pratade vi om möjligheter till samverkan i olika frågor och områden. Staden Zibo har ett intresse för miljöteknik och vi har nu inlett en diskussion om framtida affärsmöjligheter, säger Sture Ericsson, vd för Dalarna Science Park.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll