Klädd i pappersklänning på Nobelmiddagen

En klänning tillverkad av papper kommer att bäras av övermarskalk Andrea Montano Montes på årets Nobelbankett. Den är ett resultat av ett samarbete över branschgränser.

iHubs Sweden Bioekonomi Klädd i pappersklänning på Nobelmiddagen

Bilden ovan: Övermarskalk Andrea Montano Montes kommer att bära en pappersklänning på årets Nobelbankett. Foto: © Nobel Media AB/Alexander Mahmoud och Peter Knutson.

Den klänning som övermarskalk Andrea Montano Montes kommer att bära på årets Nobelbankett i Stockholm den 10 december är ett exempel på resultaten från ett gränsöverskrivande samarbetsprojektet där ett antal parter inom svensk pappers- och textilindustri samverkat för att skapa textilproduktion av råvara från massaindustrin.

– Ahlstrom-Munksjö är en global ledare inom fiberbaserade material och vi ville, på ett av Sveriges mest välbevakade evenemang, belysa hållbarhetsaspekten inom vår egen industri. Bland annat mode-, och inredningsbranschen står inför utmaningar att producera tyg till en växande befolkning och samtidigt minska inverkan på miljön. Det kräver fokus på innovation och cirkularitet och ett samarbete mellan flera olika industrier för en mer hållbar framtid, säger Anna Bergquist, affärsenhetsansvarig på Ahlstrom-Munksjö, som under flera år samarbetat för att ta fram en textil som kan tillverkas och återvinnas gjord av svensk träfiber.

Klänningen är designad och tillverkad av Karolina Nilsson, The Lazy Tailor, och är sprungen ur ett projekt i samarbete mellan Vinnväxtinitiativet Smart Textiles, Svenskt Konstsilke, Fabric Forest, Ahlstrom-Munksjö och Nordic Paper.

Läs mer om forskningen bakom pappersklänningen.

Hållbar textilindustri

Målsättningen för projektet Etablera närodlad textil i Sverige – ENTIS var att skapa förutsättningar för en hållbarare textilindustri genom en rad innovativa lösningar över branschgränser.

– Tyget är tillverkat av samma råvara som till exempel våra elektrotekniska isolationspapper. Projektet öppnar upp ytterligare intressanta forsknings- och utvecklingsmöjligheter för oss och vi är glada att samarbetet nu lett till att Svenskt Konstsilke lanserar en ny produkt. Vi undersöker nu själv möjligheterna för en kommersiell lansering för möbel- och inredningsindustrin, fortsätter Anna Bergquist.

Svenskt papper

Materialet som klänningen är konstruerat av består helt och hållet av svenskt papper och är främst framtaget av Svenskt konstsilke AB (SKS).

– Att göra textil av papper är en utmaning men vi har nu utvecklat ett nytt och innovativt förhållningssätt till garn- och vävproduktion som använder sig av skogens gåvor för att tillverka bättre och miljövänligare textil, säger Urban Olsson, vd, Svenskt Konstsilke.

– SKS har producerat garn och textil i över 100 år nu och vi har faktiskt producerat textil såsom viskos baserat på skogsråvaror sedan allra första början. Den här gången av papper som är ännu bättre för miljön. Tyget som Nobelklänningen är gjort av är fint och starkt, går knappt att slita ut och har en skön tyngd. I framtiden kommer SKS, genom vår textilgren Fabric Forest, att producera en rad olika sorters textilier för olika industrier, från mode och heminredning till industriella och kommersiella användningsområden, fortsätter Urban Olsson.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll