Lanserar klimatsmart fiskmat

Restprodukter från pappersbruk blir fiskmat. Nu skalas produktionen upp.

iHubs Sweden Bioekonomi Lanserar klimatsmart fiskmat

Bilen ovan: Ramkumar Nair, vd Mycorena.

Mycorena är först ut bland företagen som stöttas av projektet LignoCity2.0 för att snabbare nå marknaden med bättre resultat. Deras fiskfoder tillverkat av restströmmar från pappersbruk ska nu skalas upp från labb-nivå till tusentals ton, berättar Vinnväxt-initiativet Paper Province i en nyhetsartikel.

Mycorena använder avfallsströmmar från pappersbruket Nordic Paper i Bächammar för att skapa biobaserat fiskfoder.

Tänk dig en cirkulär ekonomi, där allt används och inget går till spillo. Ett av företagen som bidrar till detta är nystartade Mycorena. Vad som började som en forskningsstudie är idag ett startup-företag som håller på att slå upp sin produktionsanläggning i LignoCitys lokaler i Bäckhammar.

Testanläggningen ligger i nära anslutning till pappersbruket Nordic Paper varifrån Mycorena får vatten från produktionens restströmmar. Vattnet i sin tur används för att odla ett svampbaserat protein.

– När svampen äter restpartiklarna i vattnet växer den. Samtidigt renas vattnet och kan återföras till brukets pappersproduktion. Mer cirkulärt än så kan det knappast bli, berättar Ramkumar Nair, som en av Mycorenas grundare.

Snabb ingång till industrin

Mycorena ska nu, med hjälp av ÅF Pöyry, bygga sin första produktionsanläggning i LignoCitys lokaler för att producera fiskmat. De går därmed från labb-miljö till en förväntad produktion på tusentals ton till 2021.

Att Mycorena så snabbt lyckats ta sig från labb till en uppskalning är få förunnat.

– Oftast är det en lång resa på flera år. Det krävs kontakter, förklarar Erik Dahlén, innovationsrådgivare på Paper Province.

Det var han som lotsade Mycorena vidare till LignoCity2.0, ett projekt som bedrivs av RISE, Paper Province, Närsam och Karlstads universitet. På så vis har de fått ta del av det unika arbetspaketet GO som avser att korta ner vägen till marknaden.

– Mycorena är pionjärer. De är först att vara med i GO-scale. Det är det tredje och sista paketet i GO och handlar om att skala upp. Vi har nu tagit ett första steg mot en träffsäker förverklingsplan för anläggningen på LignoCity, berättar Erik Dahlén.

Artikeln är tidigare publicerad på Paper Province webb. Text: Malin Hildén. Paper Province är ett Vinnväxt-initiativ, delfinansierat av innovationsmyndigheten Vinnova.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll

Stora Enso pappers- och massaindustri.

Fokus på säkerhetsarbete inom pappers- och massaindustrin

Bioekonomi

Paper Province berättar i ett flertal artiklar på sin hemsida om vikten av säkerhetsarbete inom pappers- och massaindustrin. Innovationshubben Paper Province koordinerar ett säkerhetsnätverk för sex företag inom just pappers-massaindustrin. Syftet är öka individers och organisationers säkerhetsmedvetenhet där både fysisk säkerhet och mentalt välmående ingår. Medverkande företag är Stora Enso Skoghalls bruk, Valmet, BillerudKorsnäs Gruvön, […]

Publicerad: 11 maj, 2021