Lockar tjejer till pappersindustrin

BillerudKorsnäs har även i år bjudit in unga tjejer för att få träffa ingenjörer och få veta mer om ingenjörsyrket.

iHubs Sweden Bioekonomi Lockar tjejer till pappersindustrin

14 unga tjejer mellan 12-19 år från olika skolor i Värmland har besökt BillerudKorsnäs Gruvöns bruk för IGEday, eller som det står för Introduce a Girl to Engineering day. Initiativtagarna till eventet är Womengineer som arbetar aktivt för att fler kvinnor ska utbilda sig till ingenjör. BillerudKorsnäs är huvudsponsor för andra året i rad och är med och möjliggör att initiativet genomförs.

För att peppa tjejerna och öppna upp ögonen för tekniken och ingenjörsyrket berättade Gruvöns ingenjörer Jennifer Magnusson, Josefin Larsson och Linnea Gustafsson vad som gjorde att just de valde att läsa till ingenjörer och hur detta så småningom ledde till att de idag arbetar på Gruvön. Vägen till ingenjörsyrket har inte alltid varit helt självklar och alla tre berättade att det är helt okej att inte veta exakt vad utbildningen ska leda till och betonade vikten av att ha kul på vägen.

Motivera tjejer

– IGEday är otroligt givande och viktigt för oss, säger Madelene Svensson, HR Business Partner på Gruvön. Vi märker att allt fler tjejer studerar till ingenjör och att fler söker sig hit, men vi har fortfarande en bit kvar och önskar att fler tar chansen att studera till ingenjör. Att tidigt uppmuntra och motivera tjejer att ta ett kliv in i teknikens värld tror vi är rätt riktning att gå, säger Madelene.

De deltagande tjejerna fick också pröva på att bygga och testa well-lådor utifrån kriterierna vilken som gick snabbast att vika ihop alternativt den starkaste lådan. Därefter testades deras design – hur mycket skulle deras låda orka stå emot i belastningstestet? Resultatet diskuterades flitigt och det märktes att tjejerna var intresserade av problemlösningen i uppgiften.

Därefter bar det av till flutingbruket och pappersmaskin 6 (PM6) där fick de en inblick i hur papperstillverkningen verkligen går till, från massa till färdig pappersrulle. De besökte även ett av manöverrummet för att prata med maskinförarna och se på skärmarna hur maskinen styrs.

– Det var jättekul att få visa runt tjejerna på PM6 och visa dem hur häftig en pappersmaskin är. Jag tror de blev imponerade av hur stor maskinen är och hur mycket papper som kommer ut från den varje timme. Jag tycker att det är viktigt att unga tjejer får se olika bilder av ingenjörer och inte bara den stereotypa bilden av en man som sitter och räknar ensam på sitt kontor, utan att det är så mycket mer vi ingenjörer gör, säger Linnea Gustafsson.

Fakta om Paper Province

Paper Province utsågs i tuff konkurrens av innovationsmyndigheten Vinnova till VINNVÄXT-vinnare i juni 2013.

Det innebär en rekordstor satsning på den värmländska skogsindustrin, där målet är att skapa en internationellt attraktiv innovationsmiljö för skogsbaserad bioekonomi. Totalt satsar Vinnova och regionala medfinansiärer 130 miljoner kronor under tio år. Läs mer om Paper Province.

Foto överst: Jennifer Magnusson, Josefin Larsson och Linnea Gustafsson berättade om vad som gjorde att de valde ingenjörsyrket. Foto: Robert Rundberget.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll