Människan och robot i spektakulärt möte på Hannovermässan

Människa och robot i nära samverkan. Det är ett av de starka inslagen från Sverige när Hannovermässan, världens största industrimässa, invigs officiellt.

iHubs Sweden Robotteknik Människan och robot i spektakulärt möte på Hannovermässan

Bilden ovan: Från invigningen av Hannovermässan 2019 där dansaren och koreografen Fredrik Rydman dansar med en av ABB:s industrirobotar. Foto: Deutsche Messe.

När Hannovermässan, världens största industrimässa, invigs officiellt på söndag kväll med Sverige som partnerland möts den inbjudna publiken av dansaren och koreografen Fredrik ”Benke” Rydman som med ett mycket spektakulärt framförande dansar med en av ABB:s industrirobotar, IRB 6620.

Det mycket avancerade samspelet mellan dansaren och den 900 kilo tunga roboten har programmerats av utvecklare vid Vinnväxt-initiativet Robotdalen. För publiken vid invigningen blir det en signal om avancerad svensk teknik men också om en utveckling där teknik och människa samverkar.

Foto: Hannover Messe.

Foto: Deutsche Messe.

I en tidigare intervju har koreografen och dansaren Fredrik Rydman sagt:

– Vi går mot en framtid där robotar och artificiell intelligens kommer att vara en del av våra liv. Det är intressant att se hur vi kommer att handskas med det, säger koreografen och dansaren Fredrik Rydman.

Stycket som visas vid Hannovermässans invigning hade premiär i september 2018 på Kulturhuset i Stockholm.

Robotdalens arbete har bland annat bestått av robotprogrammering, VR-visualisering och verktygsframställning. Drygt 8 600 rader programkod producerades där 3432 robotrörelser ingår. Utvecklare hos Robotdalen har varit Hugo Andersson, Erik Hellström, Anders Thunell och Ingemar Reyier.

Läs mer om mötet mellan dansaren och roboten.

Vinnväxt-programmet, som Robotdalen är en del av, är finansierat av svenska innovationsmyndigheten Vinnova.

Invigning av Hannovermässan 2019 med kansler Angela Merkel och statsminister Stefan Löfven. Foto: Hannover Messe.

Invigning av Hannovermässan 2019 med kansler Angela Merkel och statsminister Stefan Löfven. Foto: Deutsche Messe.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll