Somnox är världens första sömnrobot. Den ser ut som en blandning mellan en kudde och en böna. Med hjälp av ljud, ljus och en simulerad mänsklig andningsrytm hjälper sömnroboten användaren att somna.

Miljonsuccé för sömnroboten Somnox

Sömnroboten Somnox gör succé på Kickstarter. Inom loppet av fyra dagar samlade kampanjen in över en miljon kronor. I våras vann roboten pris i tävlingen Robotdalen Innovation Award.

iHubs Sweden Robotteknik Miljonsuccé för sömnroboten Somnox

Somnox är världens första sömnrobot. Den ser ut som en blandning mellan en kudde och en böna. Med hjälp av ljud, ljus och en simulerad mänsklig andningsrytm hjälper sömnroboten användaren att somna.

Följ iHubs Sweden på Facebook

Följ iHubs Sweden på Twitter

Följ iHubs Sweden på Linkedin 

I februari 2017 prisades sömnroboten Somnox vid Robotdalen Innovation Award. Den internationella tävlingen riktar sig till innovatörer, entreprenörer, utexaminerade studenter och doktorander från hela världen som har idéer, koncept eller lösningar med kommersiell potential och banbrytande teknik, inom vissa områden av robotik och automation.

Utifrån ett stort antal medicinska forskningsstudier om effekterna av andning, ljud och ljus kring stressrelaterad sömnlöshet har vi utvecklat en produkt som kan förbättra livet för många.

Vinsten gav det holländska teamet bakom Somnox en summa på 150.000 kronor, där 50.000 kronor är prispengar och 100.000 kronor erbjuds att användas för att utveckla konceptet i samarbete med Robotdalen.

Somnox är en mjuk robot, vilket innebär att användaren kan krama och hålla om den. Sömnroboten ger ifrån sig en känsla av stilla och lugna andetag i en rytm som går att justera. Kompletterat med ett behagligt ljus och lugnt ljud som av hjärtslag eller i form av en stilla meditationsröst är målet att användaren ska kunna somna snabbare.

Se hur sömnroboten Somnox fungerar

Succé på Kickstarter

Nu ett drygt halvår senare kommer nästa stora framgång för Somnox och en bekräftelse på att sömnroboten kan fylla många nattvakna människors behov. När de holländska entreprenörerna i början av november startade en finansieringskampanj på Kickstarter samlade de på bara fyra dygn in motsvarande över en miljon kronor till fortsatt utveckling av roboten.

– Ja, det stämmer. På bara fyra dagar nådde vi vårt mål och vi är redan i hamn, kommenterar medgrundaren Julian Jagtenberg framgångarna.

Följ iHubs Sweden på Twitter.

Följ iHubs Sweden på Facebook.

Målet Somnox satt upp var att inom loppet av en månad nå 100.000 euro, något som Somnox alltså lyckats med efter bara några dagar.

Efter den lyckade kampanjen på Kickstarter siktar Somnox på att kunna leverera de första sömnrobotarna under sommaren 2018.

En glad Julian Jagtenberg från Somnox tar emot priset Robotdalen Innovation Award 2017.

En glad Julian Jagtenberg från Somnox tar emot priset Robotdalen Innovation Award 2017.

Robotdalens satsning på vård och omsorg

För Robotdalen som redan tidigt 2017 såg möjligheterna i Somnox kan Kickstartersuccén ses som ett bevis på att det verkligen var en innovativ produkt som valdes ut.

– Denna robotiserade produkt, som är den första ickemedicinska lösningen för sömnproblem, är i linje med vår satsning på nya tekniska lösningar för vård och omsorg, och passar väl in i vårt arbete med att utveckla det vi kallar Technology for Independent Life, säger Peter Stany, Innovation Driver på Robotdalen.

Robotdalen Innovation Award

Den internationella tävlingen Robotdalen Innovation Award riktar sig till entreprenörer, innovatörer, nystartade företag samt forskare och doktorander från hela världen som har idéer, koncept eller lösningar med kommersiell potential och banbrytande teknik, som adresserar följande områden inom robotik och automation:
• Industrirobotik och automation – särskilt lösningar för små och medelstora företag.
• Servicerobotik (B2B)
• Hälsorobotik – teknik för ett självständigt liv

Tävlingen hålls vartannat år.

 

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll