Spelet Oknytt - Jakten på amuletten

Mobilspel från Peak Region får barn och unga i rörelse

Nu lanseras mobilspelet Oknytt - Jakten på amuletten. Ett måt är att få barn och unga att röra på sig.

iHubs Sweden Sport och outdoor Mobilspel från Peak Region får barn och unga i rörelse

Att barn och ungdomar rör sig allt mindre är en stor samhällsutmaning. Inom projektet IoT för folkhälsa genom sport och friluftsliv har en prototyp av av ett platsbaserat mobilspel tagits fram och testats i Åre och Östersund. Syftet med spelet är att få barn och ungdomar i rörelse i naturområden. Nu ska företaget Thnx marknadslansera och vidareutveckla spelet.

PEP-rapporten 2020 visar att endast 2 av 10 barn når den rekommenderade mängden fysisk aktivitet, där stillasittande skärmtid konkurrerar om barns tid. Projektet IoT för folkhälsa genom sport och friluftsliv, som koordinerats av Peak Region AB under 2018-2020 tar avstamp i problematiken med barns minskade fysiska aktivitet samt de möjligheter internet of things-teknologi skapar för interaktiva fysiska miljöer och gamification. I projektet har tidigare forskningsunderlag samt nya tester med barnfamiljer legat till grund för utvecklingen av ett platsbaserat mobilspel.

Spelplattformen heter Run and find och handlar om att på angiven tid samla digitala objekt i ett avgränsat område med hjälp av den egna mobiltelefonen. Spelet är fullt anpassningsbart för olika varumärken, geografiska områden och sammanhang. Licenserna kommer nu kunna tillgängliggöras för exempelvis kommuner, temaparker och campingar. Spelet kan användas ur ett folkhälsoperspektiv likväl som en rolig aktivitet som stärker attraktionskraften i ett område. Betaversionen som utvecklats är Oknytt – Jakten på amuletten, som i år har testats på olika spelbanor i Östersund och Åre.

– Spelet har en enorm potential eftersom det kan placeras på olika platser och i olika sammanhang och därför riktas till olika målgrupper. I Östersund har vi sett att banan som ligger i ett skolområde har fått flest användare vilket är väldigt roligt, säger Mia Wiktor Lunde, Friluftslivsutvecklare Östersunds kommun.

Run and find är framtaget i samarbete mellan projektparterna Forefront Consulting Group, Uppsala Universitet, RISE, Peak Region AB, Åre och Östersunds kommuner samt externa företag som exempelvis Designovate AB. Projektet avslutades i augusti 2020 och företaget Thnx, som är experter på att utveckla digitala produkter och tjänster, tar nu över spelet för marknadslansering, vidareutveckling och förvaltning. Produkten kommer drivas från dotterbolaget Exenze AB (tidigare Handla.io) som idag levererar framgångsrika digitala skattjakter för köpcentrum, mässhallar och andra spännande lokaler.

– Plattformen Run and find och spelet Oknytt – Jakten på amuletten är en riktigt bra grund att stå på för en lansering internationellt. Vi har redan några intresserade kunder och en tydlig väg framåt mot internationell skalbarhet i produkten. Spelet har ett tydligt aktivitetsfokus och kan bidra till gott i samhället vilket är riktigt positivt. Nu fokuserar vi på att förtydliga värdeerbjudandet till kunder så som kommuner, skolor och campingar samt förenkla onboarding av nya kunder, säger Richard Lindberg, Koncernchef på Thnx och VD på Exenze (tidigare Handla.io).

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll

Cecilia Åkerblom, Accelerator Manager vid PEAK Accelerator.

Hållbar energi präglar startup-bolag i PEAK Accelerator

Sport och outdoor

PEAK Accelerator tar in 13 nya startup-bolag med innovativa lösningar för hållbara energisystem med förnybara energikällor och en klimatsmart energikonsumtion.   – I årets program har vi bolag från hela Sverige med startups från forsknings- och innovationsmiljöer i Lund, Göteborg, Stockholm, Sundsvall, Östersund och Åre, säger Cecilia Åkerblom, Accelerator Manager, PEAK Accelerator. Antagna bolag är Acamp, […]

Publicerad: 28 juni, 2021