Molnsäkerhet allt mer viktigt

Vilka krav ska företag och organisationer ställa på molnsäkerhet? Det var frågor som togs upp under två frukostmöten som Automations Region nyligen arrangerade.

iHubs Sweden Automation Molnsäkerhet allt mer viktigt

Allt fler flyttar sin IT till molnet. Fördelarna är många med stordrift, enkelhet och bättre ekonomi över tid. Flera molnleverantörer etablerar sig i Sverige och vilket innebär att företag som lagrar sin information inte behöver skicka den utomlands.

Många känner dock oro över molnsäkerhet i ett vidare perspektiv. Hur fördelas ansvaret mellan leverantör och kund? Vilka myndighetskrav gäller och vilken teknisk lösning är bäst? Går det att utvärdera en molnlösning säkerhetsmässigt?

Det var frågor som behandlades under två frukostmöten som Automation Region arrangerade i Stockholm respektive Västerås.

Molnsäkerhet viktigt

– Vi ser att molnsäkerhet är extra viktigt, inte minst när vi talar om AI. Det vi vill veta med denna träff är vilka krav ska vi ställa och vilka lösningar är bäst, säger Catarina Berglund, processledare för Automation Region, när hon inleder frukostmötet i Stockholm.

Joakim Florén, IT-arkitekt på Headlight, gick igenom praktiska förhållningssätt till säkerheten i molnet, tekniskt och regulatoriskt, och besvarade frågan om de krav som ställs på organisationer för att anpassa verksamheten till det nya IT-ekosystemet.

 

Marcus Fredriksson, IT-arkitekt på SCB och tidigare Transportstyrelsen, redogjorde för vilka krav svenska myndigheter ställer på säkerheten i molnet.

 

Tomas Täuber, vd Headlight Mälardalen, berättade om hur begrepp som ”Pay-as-you-go” och ”programmable infrastucture” skapar nya möjligheter och förändrar vårt sätt att se på IT.

 

Tim Rains, Cybersecurity and Compliance Regional Leader EMEA, Amazon Web Services, gav en global utblick och berättade om molnsäkerhet i ett större perspektiv. Vilka är de globala hoten och hur kan vi förbereda oss?

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll

Industriforskarskolans budget är på 75 miljoner kronor. På bilden syns roboten Yumi från ABB, en av flera partners i samarbetet. Bilden från ett annat tillfälle.

SEK 75 million for industrial research school in automation

Automation

The industrial research school at Mälardalen University is named the Automation Region Research Academy (ARRAY) and comprises 15 PhD candidates. Automation Region and Robotdalen are part of the collaboration together with ABB, Volvo CE, Skanska, Sandvik, First Control, and RISE SICS Västerås. The Knowledge Foundation grant SEK 32 million to the project. Industrial Robotics ”For Robotdalen, […]

Publicerad: 14 januari, 2018