Nordic Innovation House öppnar porten till Asien

Nordic Innovation House i Hong Kong är ett samarbete mellan de nordiska länderna som öppnar porten mot Asien för nordiska innovationer.

iHubs Sweden Nordic Innovation House öppnar porten till Asien

I närvaro av Handels- och EU minister Ann Linde och Dagfinn Høybråten, Nordiska ministerrådets generalsekreterare invigdes Nordic Innovation House i Hong Kong tidigare idag. Ett samarbete mellan de nordiska länderna som öppnar porten mot Asien för nordiska innovationer. Nordic Innovation House finns även i Singapore, Silicon Valley och New York.

Intresset för nordiska företag och start-ups är stort bland investerare i Hong Kong och det nordiska innovationsundret är välkänt.

Bild ovan: Verkställande direktören, Carrie Lam, deltog i invigningen av Nordic Innovation House (NIH) Hong Kong, som hölls på PMQ 28 november. Bilden visar Carrie Lam (tredje vänster); Community Director för NIH Hong Kong, Christian Bergenstråhle (första vänster); Finlands transportminister, Anne Berner (tredje höger); Sveriges minister för EU-frågor och handel, Anne Linde (andra vänster); Nordiska ministerrådets generalsekreterare, Dagfin Høybråten (andra höger) vid den officiella klippningen av bandet.

Bild ovan: Verkställande direktören Hong Kong, Carrie Lam, deltog i invigningen av Nordic Innovation House (NIH) Hong Kong, som hölls på PMQ 28 november. Bilden visar Carrie Lam (tredje vänster); Community Director för NIH Hong Kong, Christian Bergenstråhle (första vänster); Finlands transportminister, Anne Berner (tredje höger); Sveriges minister för EU-frågor och handel, Anne Linde (andra vänster); Nordiska ministerrådets generalsekreterare, Dagfin Høybråten (andra höger) vid den officiella klippningen av bandet. Foto: The Government of the Hong Kong Special Administrative Region.

Asiens affärscentrum

– Hong Kong är Asiens affärscentrum och har en snabbt växande ”tech”-sektor. Hong Kong ligger nära Shenzhen, ”Kinas Silicon Valley”, med upp till 68 miljoner människor inom en timmes resa och ger, genom sin placering vid Stilla havet, tillgång till hela Kina och övriga Asien säger Van Hoang, handelssekreterare på Business Sweden i Hong Kong och ansvarig för det svenska engagemanget i Nordic Innovation House.

Nordic Innovation House fungerar som en plattform för högkvalitativa nordiska start-ups och snabbväxande bolag i Hongkong och ”Greater Bay Area” samt övriga Asien. Som medlem får företagen tillgång till ett omfattande nätverk som kopplar nordiska företag till rätt ekosystem med viktiga intressenter, som investerare, innovationsplattformar, myndigheter, lärosäten och relevanta tjänsteleverantörer.

Företagen erbjuds även tillgång till arbets- och mötesrum i centrala Hong Kong, möjlighet att delta i evenemang och delta i program för att ytterligare utveckla och utvidga sina affärsidéer.

Se video från invigningen.

Innovativ region

– Även om Silicon Valley tar upp mycket utrymme i media är den här innovativa regionen i Kina minst lika viktig. Vi tror att en närvaro i Greater Bay Area är av avgörande strategisk betydelse. Genom vårt medlemskap på Nordic Innovation House minimerar vi vår risk samtidigt som vi får tillgång till lokala nätverk och partners i regionen. Vi ser att det ger oss de bästa förutsättningarna på denna otroliga marknad! säger Tove Bäcker, CEO Humblebee AB, medlem nr 1 i Nordic Innovation House i Hong Kong.

Nordic Innovation House i Hong Kong är det fjärde huset efter Silicon Valley, New York och Singapore. Hong Kong rankas som nummer 4 utav 190 på indexet ”Lätt att göra affärer” och har i 24 på varandra följande år rankats som den ledande marknaden i världen.

Nordic Innovation är en organisation under Nordiska ministerrådet som arbetar för att främja gränsöverskridande innovation. Organisationen samlar gemensamma värderingar och intressen för att ta nordiska innovationer ut på den globala arenan. I Hongkong är fyra länder involverade för att bygga huset: Finland, Island, Norge och Sverige.

Bilden ovan: Adobestock/pigprox.

envelope-o print twitter facebook linkedin