Emma Nehrenheim, miljöchef på Northvolt, menar att bygget av en ny batterifabrik är ett steg mot en ny svensk basindustri.

Northvolts batterifabrik ett steg mot en ny svensk basindustri

"Vi bygger något mer än bara en batterifabrik, vi bygger ny basindustri i Sverige", menar miljöchef Emma Nehrenheim på Northvolt.

iHubs Sweden Automation Northvolts batterifabrik ett steg mot en ny svensk basindustri

Northvolts nya batterifabrik visar vägen mot en ny svensk basindustri, menar Emma Nehrenheim, miljöchef hos Northvolt, i en ledare på Automation Regions webbplats.

När Northvolt bygger Europas största batterifabrik i sitt slag kommer den att delas mellan Skellefteå och Västerås. Det stod klart vid en presskonferens den 19 oktober där bland annat närings- och innovationsminister Mikael Damberg medverkade.

I Skellefteå läggs tillverkningen av batterierna, vilket kan ge upp till 2500 tjänster, medan Västerås får spetsforskning och utveckling inom området, en verksamhet som kan omfatta drygt 300 anställda.

Vi bygger något mer än bara en batterifabrik, vi bygger ny basindustri i Sverige.

Ny svensk basindustri

Det handlar om en etablering som ligger i framkant av teknisk utveckling och är en del av en ny svensk basindustri.

– Man ska komma ihåg att vi bygger något mer än bara en batterifabrik, vi bygger ny basindustri i Sverige och banar väg för elektrifieringen av bland annat bilindustrin, förklarar Northvolts miljöchef Emma Nehrenheim i ledaren.

Samverkan krävs

Emma Nehrenheim är mycket tydlig med att om ska Northvolt lyckas med sin satsning krävs samverkan med andra aktörer. Hon betonar att det nätverk och den samverkan mellan företag och forskare som finns inom Vinnväxtinitiativet Automation Region är en viktig del av det arbete som ligger framför Northvolt.

– Automation Region kommer att vara en viktig samarbetspartner genom den plattform som möjliggör effektiv omvärldsanalys och ett ekosystem för teknik- och infrastrukturutveckling, menar Emma Nehrenheim.

– När det gäller samarbete och nätverkande är vi helt beroende av att det finns ett myller av företag i en omfattande infrastruktur och industrikultur runt omkring oss, konstaterar hon.

Emma Nehrenheim betonar också vikten av det partnerskap som Northvolt har med ABB och ett samarbetsprojekt med Mälardalens högskola kring energieffektivisering i fabriken.

Foto ovan: Mälardalens högskola. Illustration: Del av en konceptritning från Northvolt.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll