Optisk mätning ska göra Sverige ledande i Europa

Klädhandel på nätet och snabbhetsträning av idrottsutövare är två nya områden som tar hjälp av optisk mätteknik och prisas i tävlingar. I Sverige finns stora ambitioner att leda utvecklingen inom Europa.

iHubs Sweden Industriell IT Optisk mätning ska göra Sverige ledande i Europa

Bilden ovan: Nya branscher öppnar för smarta kameror, bildbehandling och optisk mätning. Startupbolaget The Fit med grundaren Lisa Lindvall vann Venture Cup 2018 med stöd av optisk mätteknik. Foto: Hampus Carlson.

Optisk mätteknik handlar om att med smarta kameror och bildbehandling göra saker tydligare och enklare, om att mäta mer exakt på kortare tid. Det är en teknik som har sin grund i tung industri men idag får allt fler användningsområden, nu senast inom klädhandel på nätet och träning av idrottsutövare. Adopticum i Skellefteå satsar stort på att Sverige ska bli ledande i Europa inom området.

Utvecklingen inom vårt teknikområde går enormt fort.

Ett exempel på framgången för optisk mätteknik gavs 2018 i Sveriges största entreprenörstävling Venture Cup. Tävlingens kategori Top Tech vanns av Lisa Lindvall och det Kalixbaserade bolaget The Fit som utvecklat en mobil kroppskannerteknik som skapar digitala storleksrekommendationer. Det ses som en idé med enorm potential eftersom så mycket shopping idag sker online. Genom att förena optisk mätteknik, 3D-skanning och artificiell intelligens tänker The Fit förändra och förbättra framtidens online-shopping. The Fit har samarbetat med Adopticum kring förstudier av tekniken.

Ett annat exempel kommer från sportens värld där optisk mätteknik används för att optimera snabbhetsträning inom olika idrotter. Det är det Umeåbaserade bolaget Photon Sports med grundaren Jonas Sjöberg som med sensorteknik och 3D-kameror erbjuder ett system för feedback vid träning och testning av snabbhet. Liksom The Fit har Photon Sports prisats i Venture Cup-tävlingen.

Andra exempel på användningsområden för optisk mätteknik finns inom skogsindustrin där företaget Logscom använder den för att med kameror kunna läsa av uppmärkning av timmer. Renholmen, en av Europas ledande leverantörer av utrustning för virkeshantering, har använt tekniken för att upptäcka trasig läkt, så kallade strön, som läggs som mellanrum i virkeshögar. Ett ytterligare exempel är mätning av de stora pappersrullar som pappersbruken producerar, för att tidigt i processen säkerställa kvaliteten på dessa.

Snabb teknikutveckling och pressade priser är några anledningar till de nya framstegen.

– Utvecklingen inom vårt teknikområde går enormt fort vilket gör det intressant i många olika tillämpningar. På alla självkörande fordon sitter en optisk sensor. För ett och ett halvt år sedan undersökte vi prisbilden hos en av sensorleverantörerna, priset var då 10 000 dollar. Idag kostar samma sensor 4 000 dollar och leverantörens målpris om fem år är 300 dollar, säger Kenth Johansson, vd på Adopticum.

Starkt teknikområde för optisk mätning i Europa

Optisk mätteknik har av EU-kommissionen utpekats som ett av sex teknikområden som har stor potential för att skapa konkurrenskraft i den europeiska ekonomin. Enligt EU:s expertgrupp kommer de regioner som satsar på dessa områden att kunna vara ledande för hållbara ekonomier med stor teknikhöjd.

Förväntningarna på tekniken gör att Adopticum hamnat i ett mycket bra läge inför framtiden. I december startades också ett nytt innovationsprojekt, RIO, Regional Innovation genom Optisk mätteknik, finansierat genom Tillväxtverket. Under de tre kommande åren innebär det att Adopticum kan ge stöd till små och medelstora företag i Norrbotten och Västerbotten för att de ska kunna utveckla prototyper på lösningar som innefattar optisk mätteknik.

– Det händer oerhört mycket inom vårt teknikområde och den digitaliseringsprocess många företag går igenom just nu resulterar ofta i att man tittar på mätteknik och de möjligheter som det skapar. Automation är ett annat område som sätter strålkastarljuset på optisk mätteknik. Automatisering och optimering av flöden och processer kan minska resurs- och energianvändningen i alla branscher och optisk mätteknik har mycket att bidra med också här, säger Maria Strand, projektledare på Adopticum.

Adopticum har sin bas i Skellefteå och har genom åren fått stöd av innovationsmyndigheten Vinnova genom Vinnväxtinitiativet ProcessIT Innovation och strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation.

Se filmen nedan om Adopticums arbete med optisk mätning.

 

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll