Paper Province och Termowood i samarbete.

Paper Province öppnade svensk marknad för norskt träföretag

Samverkan med Paper Province i projektet The Bioeconomy Region har gett norska företaget Termowood förutsättningar att nå kunder på nya marknader.

iHubs Sweden Bioekonomi Paper Province öppnade svensk marknad för norskt träföretag

Samverkan med Paper Province i projektet The Bioeconomy Region har gett norska företaget Termowood förutsättningar att nå kunder på nya marknader. Nu ser de framtida möjligheter med export till Sverige och har planer på en systerfabrik på andra sidan gränsen, berättar Paper Province på sin webb.

Termowood producerar en ny typ av isolerade byggelement, Tewo, som kombinerar korslimmat och massivt trä. Företaget fick kontakt med Paper Province under ett projektevent i Norge 2017 där entreprenören Henning Thorsen var på plats i syfte att lyssna på intressanta föreläsningar och vidga sitt nätverk. Där träffade han Lennart Proper som jobbar som konsult åt Paper Province.

– Mitt uppdrag var att hålla öron och ögon öppna för att hitta intressanta partner och objekt som passade in i nystartade The Bioeconomy Region, säger Lennart Proper, projektledare för projektets delområde Hållbart byggande i trä.

– Jag gick fram till honom, och det första jag sa var att ”jag vill starta en fabrik i Sverige”, berättar Henning Thorsen. Lennarts bakgrund inom industrin fångade min uppmärksamhet. Paper Province och alla andra möjligheter som öppnades är bonusvärden.

Kontorsbyggnad i Säffle första svenska projektet

I juni 2020 levererade Termowood byggelement från den norska fabriken i Hurdal till det allra första byggprojektet på andra sidan gränsen. Kontorsbyggnaden i Säffle är något konkret att visa upp. Här kan potentiella kunder själva få uppleva fördelarna med det nya byggsystemet. En produktionsanläggning i Sverige står fortfarande högt på Termowoods önskelista.

– Det här är rätt väg att gå för oss för att introducera en ny helt ny byggmetod, konstaterar Henning Thorsen. Nu finns ett referensprojekt på plats som vi hoppas ska skapa intresse och få uppmärksamhet hos kunderna.

– Vi fortsätter samtidigt att se på möjligheterna för en industrietablering i västra Värmland, vilket skulle vara en strategiskt bra placering, fortsätter han. Avståndet till vår norska fabrik är rätt, här finns kompetens om trä och skog, och ett intresse för nya etableringar, säger Henning Thorsen.

Artikeln tidigare publicerad på Papper Province webb. Läs hela artikeln.

Text: Katarina Averås. Foto ovan: Paper Province.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll

Robert Gustavsson, projektledare på RISE, är en av flera på testbädden LignoCity som arbetar för att öka användningen av lignin för att skapa hållbara produkter.

Skogens klister ger gröna innovationer

Bioekonomi

Insatserna för att främja gröna innovationer ökar i Värmland. Med drygt 6,5 miljoner kronor ska hållbara idéer från skogsmaterialet lignin få en skjuts framåt. – Det känns jättebra. Nu kan testbädden LignoCity i Bäckhammar fortsätta att utvecklas för att främja hållbara lösningar och förhoppningsvis bidra till den regionala attraktionskraften, säger Robert Gustavsson, projektledare på RISE, […]

Publicerad: 25 januari, 2021