Plaggen som kan hjälpa dövblinda kommunicera

Med smarta kläder ska dövblinda kunna kommunicera med sin omgivning. Det är målet för projektet SUITCEYES i Borås.

iHubs Sweden Plaggen som kan hjälpa dövblinda kommunicera

Många med dövblindhet kommunicerar via ett taktilt teckenspråk och även haptiska signaler (beröring och rörelser) på kroppen. Nu arbetar forskare med att digitalisera och integrera det i ett klädesplagg, berättar Smart Textiles på sin hemsida.

Haptisk kommunikation innebär att en person tolkar omgivningen åt den med dövblindhet genom beröring på ryggen och andra delar av kroppen. Halvvägs in i EU-projektet ”SUITCEYES” har forskarna tagit fram flera prototyper på plagg som kan simulera dessa rörelser.

Plaggen har utvecklats i olika generationer. Det började med en röd klänning, som blev en svart klänning, en grön väst och nu är de framme vid fjärde generationen: En svart väst med schackrutig rygg där varje ruta kan avge vibrationer.

– Historiskt sett har textilen alltid varit nära människan. Nu tar vi nästa steg och gör textilen till ett verktyg för kommunikation, det är något nytt. Och tekniskt sett har vi kommit långt i projektet, säger Nils-Krister Persson, docent inom Smart Textiles vid Högskolan i Borås.

Nu ska plagget testas

Högskolan i Borås står för de textila innovationerna och semantiska tolkningar av omgivningen, forskare i Grekland arbetar med att ett gränssnitt som kan känna igen föremål och ansikten i omgivningen. Och i Leeds, England, arbetar forskare också med sensorteknologi för att upptäcka hinder i omgivningen samt att översätta detta till vibrationer och andra haptiska tecken.

– Vi arbetar nu med att integrera alla dessa delar så att kameran och datorn känner igen det som försiggår i rummet, skickar information till en kunskapsbas, som snabbt översätter den till haptiska signaler, som den som bär västen känner på ryggen genom de så kallade aktuatorerna, som sitter i plagget, förklarar han.

Den 22 augusti håller projektet ett symposium i Borås som är öppet för alla att besöka. Där kommer framstegen i projektet att presenteras.

Smart Textiles är ett Vinnväxt-initiativ, delfinansierat av innovationsmyndigheten Vinnova.

Foto ovan: Smart Textiles.

envelope-o print twitter facebook linkedin