ProcessITdagen 2021

Industrin satsar stort i norr

iHubs Sweden Industrin satsar stort i norr

De mycket stora satsningarna på industriprojekt i norra Sverige har satt strålkastarljuset på landsändan på ett ett sätt som aldrig förr. De stora satsningarna var temat för årets ProcessIT-dag, som arrangerades av Process IT Innovations, 17 mars 2021.

Se presentationerna från ProcessIT-dagen 2021.

Många exempel på stora industrisatsningar

Process IT Innovations ger en aktuell inblick i de stora industrisatsningarna i norr med sin presentationsfilm.

Exemplen på omställning och industriprojekt är många. Företaget H2 Green Steel ska göra stål utan koldioxid i en fabriken utanför Boden. 2024 beräknas produktion vara igång med 1500 nya jobb.

Hybrit är en annan satsning på stål utan koldioxid. Hybrit är ett samarbete mellan gruvbolaget LKAB, stålföretaget SSAB och energibolaget Vattenfall. HYBRIT:s demonstrationsanläggning kommer att lokaliseras till LKAB:s industriområde i Vitåfors, Gällivare.

Nämnas kan att LKAB:s nya beslutade strategi innebär den största svenska industriinvesteringen någonsin med årliga investeringar på mellan 10-20 miljarder kronor under 20 år.

Företaget Northvolt står för en annan stor industrisatsning med sin fabrik utanför Skellefteå för batterier till elbilar. Här har bygget av fabriken redan varit igång ett tag och produktion väntas rulla om två år.

Skogsmaskintillverkaren Komatsu Forest i Umeå står för ytterligare ett exempel. Företaget bygger just nu en ny stor fabrik i Umeå för svara upp mot skogsindustrins behov.

Totalt blir det flera tusen nya jobb i norra Sverige de kommande åren. Det betyder mycket för kommunerna i norr, där det inte bor så mycket folk nu. Det säger Marita Lundgren som är chef för arbetsförmedlingen i södra Norrbotten.

Flera av dessa exempel togs upp under ProcessIT-dagen. Presentationerna finns nu att se i efterhand, vilket ger en mycket aktuell inblick i industrisatsningarna i norr.

Ur programmet:

Intervju med rektorerna Birgitta Bergvall-Kåreborn, Luleå tekniska universitet och Hans Adolfsson, Umeå universitet
Storsatsningen på järnsvamp, kommande kompetensbehov. Talare: Daniel Berglund, IT-chef LKAB
Digitala tvillingar. Talare:Fredrik Hahlin, Komatsu Forest
H2 Green Steel. Talare: Nils-Olov Lindfors, regionrådet Norrbotten
Turning trash into design. Talare: Johanna Hedström, Flokk
Vätgas. Talare: Anders Lundell, Sandbacka park, Sandviken
Noll fel genom kamerateknik. Talare: Michael Ferguson, Viospatia

Se hela filmen från ProcessIT-dagen 2021.

 

Bilden ovan visar Pär-Erik Martinsson från Process IT Innovations, presentatör av ProcessIT-dagen 2021.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll

Epirocs batterielektriska underjordslastare Scooptram ST14 Battery är en av de maskiner som kommer att användas i NEXGEN SIMS-projektet

Stor samverkan kring hållbar och klimatvänlig gruvdrift

Industriell IT

Epiroc, en ledande produktivitets- och hållbarhetspartner för gruv- och infrastrukturindustrin, har startat ett nytt samarbetsprojekt, finansierat av Europeiska Unionen, tillsammans med flera gruvbolag, utrustnings- och systemtillverkare och universitet. Projektet, som löper över tre år och heter NEXGEN SIMS, kommer att stödja utvecklingen av ny teknik, metoder och processer som möjliggör en mer hållbar och effektiv […]

Publicerad: 21 maj, 2021