Programmering för tjejer möter stort intresse

200 tjejer sökte till programmeringskurs, 30 fick plats. Lördagen och söndagen den 27-28 oktober arrangerar Tjejer Kodar en helgkurs i Gävle, finansierad av Future Position X med stöd från Vinnova.

iHubs Sweden Programmering för tjejer möter stort intresse

Över 200 tjejer sökte till helgkursen Tjejer Kodar i Gävle, 30 fick plats. 90 procent av dessa bor i region Gävleborg. Dessa tjejer har aldrig testat på programmering även om några prövat men enbart på en grundläggande nivå. Detta visar att intresset för webbutveckling är på kraftig framåtmarsch.

Enligt Branschorganisationen IT- och Telekomföretagen är bristen på programmerare i Sverige och Europa mycket stor, 70 000 nya programmerare behövs till år 2022.

– Vi tycker att alla borde testa på lite programmering – oavsett yrke. Det leder till att fler tar plats i tekniska diskussioner på arbetet och att fler kan jobba mer självständigt. I förlängningen är vi övertygade om att det kommer leda till att vi skapar bättre digitala produkter och tjänster säger Hanna Pettersson, Tjejer Kodar.

På schemat under helgen står grunderna i webbutveckling med HTML5 och CSS3, responsiv utveckling, Github, och kodeditorn Atom.

Under helgen arrangeras också en workshop ledd av Vinnväxt-initiativet Future Position X om vilka möjligheter det finns att ta sina programmeringskunskaper vidare och om utbildningar och satsningar som görs i regionen.

Få fler tjejer intresserade

– Vi ser stora möjligheter med att denna typ av aktivitet anordnas här i Gävle. Tillsammans med aktörer i regionen har vi startat ett samarbete för att ta tag i problematiken kring bristen på programmerare och framför allt få fler tjejer intresserade av ämnet. Startskottet på detta samarbete var workshopen vi höll med aktörer i regionen tidigare i höstas, nu träffar vi målgruppen, säger Per Andersson, Processledare på Future Position X.

– För oss på Future Position X är paramaterar som jämställdhet, lika villkor och mångfald otroligt viktiga för att bidra till en företagsfrämjande region utifrån de globala målen. Vi genomför detta event som en del i ett större jämställdhetsprojekt, medfinansierat av Vinnova, säger Anna Fjällström verksamhetschef Future Position X.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll

Grön energi

Rättvis omställning till fossilfritt samhälle

Geografisk information

Future Position X deltar i forskningsprogrammet FAIRTRANS som med civilsamhällets erfarenheter och engagemang ska underlätta och påskynda en rättvis klimatomställning. Programmet samfinansieras av Formas och Mistra och tilldelas totalt 40 MSEK över fyra år. Som meddelats tidigare via pressmeddelande samfinansierar Formas och Mistra forskningsprogrammet FAIRTRANS med en vision att skapa en samhällsomställning som bidrar till […]

Publicerad: 17 augusti, 2021