Räddar bin med mobilapp och artificiell intelligens

BeeScanning bygger på artificiell intelligens och maskininlärning som gör att parasiter i bisamhällen kan upptäckas med bildanalys via en mobilapp. Stöd från olika innovationssystem bidrar till teknikutveckling.

iHubs Sweden Visualisering och bildanalys Räddar bin med mobilapp och artificiell intelligens

Bilden överst: BeeScanning kammade hem två priser i Venture Cup Östs regionfinal. På bilden två av team-medlemmarna, Björn Lagerman och Anneli Hult Lagerman. Foto: Victor Ackerheim

Världens bin är i fara och därmed även naturen. Varje år dör 20 miljoner bisamhällen, bin som är essentiella för pollinering av växter. Nu tar startup-bolaget BeeScanning upp kampen för att rädda dessa bin med hjälp av bildanalys och maskininlärning vilket möjliggör för biodlare att bekämpa kvalstret Varroa Destructor med hjälp av sin egen smartphone.

Stöd via innovationssystem

Nyligen fick Vinnväxtinitiativet Visual Sweden dela ut priset Visual Sweden Venture Award, som är ett pris inom Venture Cup Sweden, till tävlingsbidraget och företaget Beescanning. Beescanning har fått stor uppmärksamhet senaste tiden och genom stöd från många aktörer inom svenskt innovationssystem lyckats göra sin teknik omtalad. Förutom Visual Sweden har Beescanning fått stöd i maj 2018 av innovationsmyndigheten Vinnova, Viktigt stöd har också getts genom Europeiska innovationsprogrammet inom EU via svenska Jordbruksverket, gräsrotsfinansiering via Kickstarter och priser vid Örebrogalan.

Filmen nedan visar hur bisamhällen kan rädda från parasiter.

 

En tredjedel av det vi lägger på tallriken kommer från växter som behöver pollineras av bin. Problemet med döende bisamhällen är därför väldigt oroande. En av binas värsta fiender är ett kvalster, Varroa Destructor, som tar död på bin och yngel.

Biodlaren Bengt Lagerman har nu tillsammans med sitt team tagit fram en lösning till problemet som involverar biodlarens egen smartphone. BeeScanning har tagit fram en AI-baserad app som hittar kvalstret och möjliggör att bisamhället kan räddas i tid.

– Jag tog bilderna för att analysera bidrottningens prestation och upptäckte då parasiten Varroa när jag undersökte stillbilderna på datorn. Manuell granskning skulle ta väldigt mycket tid, då kom jag på att kombinationen av bildigenkänning och det faktum att nästan alla idag har en smartphone skulle kunna hjälpa många biodlare, säger Bengt.

Allt biodlaren behöver göra är att ta en bild med sin telefon och genast analyseras bilden och med hjälp av BeeScannings teknologi kan kvalstret upptäckas i tid. I Venture Cups regionfinal i Stockholm vann startup-bolaget priset Top Tech, vilket innebär att teamet får 50 000 kronor och en biljett till fortsatt tävling i Sverigefinalen. Utöver priset Visual Sweden Award, vann teamet även priset som regionens Top Tech startup och därmed ytterligare 50 000 kronor.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll