RefleX minskar risken för arbetsplatsolyckor

Med en IR-kamera på truckar och andra tunga fordon kan personer med reflexvästar upptäckas. Ett nytt sätt att undvika arbetsplatsolyckor.

iHubs Sweden Robotteknik RefleX minskar risken för arbetsplatsolyckor

Bilden överst: Rafael Mosberger, forskare som tillsammans med Henrik Andreasson har byggt en kamera som kan se var byggnadsarbetare och andra med reflexväst befinner sig. Foto: Kicki Nilsson /Icon Photography.

RefleX Vision System är ett hjälpsystem för förare av tunga industriella fordon. Med en IR-kameraenhet som installeras på ett fordon får föraren kontinuerlig hjälp med att övervaka området runt fordonet för att upptäcka människor.

RefleX upptäcker människor med hjälp av reflexer hos vanliga varselkläder, alltså reflexvästar, som man använder på de flesta industriella arbetsplatser, och bedömer avstånd mellan fordon och person. Befinner sig en arbetare i riskområdet så uppmärksammas föraren via ljud- eller ljussignal på en skärm i hytten. Förutom tillämpningen som säkerhetssystem för tunga fordon så har RefleX även visats som en effektiv lösning för kamerabaserad spårning och positionering av autonoma system.

År 2010 väcktes idén om en speciell reflexkamera hos Henrik Andreasson, verksam på Örebro universitet. När Rafael Mosberger anlände som doktorand 2011 initierades arbetet med RefleX, och tillsammans har de fortsatt att utveckla kameran i gemensamma bolaget Retenua.

Idén kommer ur forskningsresultat och har utvecklats genom Örebro universitets innovationssystem. Tidigare har stiftelsen Åforsk i samarbete med Swedish Incubators & Science Parks, utsett Henrik Andreasson, och det nybildade företaget Retenua som han har tillsammans med Rafael Mosberger, till en av landets tio främsta entreprenörer. I början av 2018 fick Retenua också finansiering på närmare 400 000 kronor från EIT RawMaterials som fortsatt stöd till utveckling av tekniken för gruvmiljöer.

Vinnväxtinitiativet Robotdalen är också en av organisationerna som stöttar utvecklingen av RefleX.

– Robotdalen har bidragit och bidrar fortfarande i flera steg med finansiella bidrag för att kunna ta fram och utvärdera produktprototyper, samt för att genomföra förstudier för serietillverkningen av produkten. Robotdalen har också hjälpt med rådgivning för team- och affärsbyggande, berättar Rafael Mosberger.

– Robotdalens hjälp har haft stor betydelse. Eftersom RefleX är en avancerad kamera, som måste fungera i tuffa arbetsmiljöer, kostar framtagandet av robusta prototypsystem en betydlig summa pengar. Utan Robotdalens hjälp hade utvärderingen av RefleX-teknologin i realistiska industriella miljöer varit svårare att genomföra och mindre effektiv, fortsätter Rafael.

Produkten RefleX har utvärderats i flera realistiska industriella miljöer och alla funktioner är färdigt implementerade. Man har bland annat testat produkten tillsammans med ett av världens ledande truckbolag. För att nå en massmarknad måste produkten dock ta ett steg till och tas från prototypnivå till en effektiv serietillverkning. Detta steg innebär också att man säkerställer de nödvändiga certifieringar, såsom CE-märkning och IP-klassning, som krävs.

Retenua befinner sig just nu i förhandlingar med investerare för att säkerställa det nödvändiga kapitalet för detta steg. Marknadslanseringen är planerad för 2019.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll