Robotdalens expert om robotar i samhället

iHubs Sweden Robotteknik Robotdalens expert om robotar i samhället

Robotar som samarbetar med människor, digitala tvillingar och virtual reality är några delar i den spaning som Erik Hellström, automations- och robotikexpert vid Robotdalen, gör om trender inom robotutveckling.

Det är i en trendrapport på Robotdalens webbsida som robotexperten Erik Hellström ger några exempel på hur långt robotutvecklingen nått idag.

Tills för några år sedan var det otänkbart att låta människor och robotar jobba sida vid sida. Men med avancerade säkerhetssystem, laser, radarscanners och nya typer av robotar har nu detta gjorts möjligt, något som inte minst Vinnväxtmiljön Robotdalen jobbar med, berättar Erik Hellström i sin spaning.

Han ger exempel på utveckling vid Robotdalens testcenter för kollaborativa robotar (CRTC) där bland annat ABBs tvåarmade kollaborativa robot, YuMi, har använts i nya tillämpningar. Robotdalen var också ansvariga för all programmering och teknik runt uppsättningen av Våroffer på Stockholms Stadsteater där en stor industrirobot dansade i samspel med dansare.

Digitala tvillingar, virtual reality och snabbare sensorer för kameror är andra exempel som för robotutvecklingen vidare, enligt Erik Hellström.
Läs hela trendspaningen av Erik Hellström.

Bilden ovan: Ur föreställningen Våroffer där Fredrik Rydman dansar med en av ABB:s industrirobotar, en uppsättning där Robotdalen deltog med programmering och teknik. Foto: Håkan Larsson.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll