Samarbete en grundsten i ABB:s värld

Tre av ABB Sveriges högsta chefer om samarbete: "Samarbete är A och O för oss. Teknikutvecklingen går så snabbt och vi måste samarbeta med de bästa."

iHubs Sweden Automation Samarbete en grundsten i ABB:s värld

Bilden ovan: De tre toppcheferna inom ABB betonar vikten av samarbete. Från vänster Johan Söderström, vd ABB Sverige, tillsammans med affärsområdescheferna i Sverige Mats Peterson och Dennis Helfridsson. Foto: Mikael Hansson.

Samarbete går som en röd tråd genom ABB:s närvaro på årets Hannovermässan. Här finns samarbete mellan människa och robot i invigningens spektakulära dans med en av ABB:s industrirobotar, här finns samarbete med skolor i form av inbjudna elever och studenter som programmerar smarta fabriker, här tillkännages stora samarbetsavtal med andra bolag som Ericsson, och här ges en glimt av samarbete med regeringar och beslutsfattare när kansler Angela Merkel och statsminister Stefan Löfven visas runt bland ABB:s montrar.

Invigningens dans mellan Fredrik "Benke" Rydman och en av ABB:s industrirobotar visar på samarbete mellan människa och robot.

Invigningens dans mellan Fredrik ”Benke” Rydman och en av ABB:s industrirobotar visar på samarbete mellan människa och robot. Foto: Stefan Hollertz.

Samarbete är en nödvändighet för att industrin ska klara av att hantera en snabb digitaliserad teknikutveckling. Inget bolag kan klara av att möta framtidens utmaningar på egen hand, betonar tre av ABB:s högsta chefer, när vi i ett litet avskilt rum, mitt i Sveriges nationella paviljong på Hannovermässan, slår oss ner för en kort intervju om ABB:s syn på samarbete och samverkan med andra bolag och hela samhället.

Kring bordet sitter Johan Söderström, ABB Sveriges vd sedan sju år, Mats Peterson, affärsområdeschef för ABB Electrification i Sverige, och Dennis Helfridsson, affärsområdeschef för ABB Robotics & Discrete Automation i Sverige.

Fossilfria transporter bygger på samarbete

Tillsammans räknar de upp en mängd samarbeten som ABB driver, bland annat för att skapa fossilfria transporter i Sverige, ett mål som regeringen utmanar industrin att omfatta. ABB har skrivit på att klara detta till 2030, men ska det lyckas måste samarbeten till, betonar Mats Peterson.

– Samarbete och samverkan är otroligt viktigt för oss. Vi samarbetar till exempel om en smart uppkopplad nationell laddinfrastruktur för elektriska fordon med Vattenfall, E.ON och andra, säger Mats Peterson.

– Vi jobbar med Epiroc och andra bolag i gruvindustrin. Skulle du bygga en gruva idag skulle du ifrågasätta tanken på att ta in en dieseldriven gruvtruck där det inte finns ventilation. Elektrifieringen av gruvtruckar kommer att ta fart fort i gruvindustrin, understryker Mats Peterson.

Samarbete en grundsten

Dennis Helfridsson, instämmer i grundsynen att samarbeten är en grundsten för dagens industrier.

– Samarbete är A och O för oss. Teknikutvecklingen går så snabbt och vi måste samarbeta med de bästa. Det är också en av anledningarna att vi sätter oss med Ericsson, för att få ett stabilt nät för att kunna koppla upp våra fabriker, säger Dennis Helfridsson och syftar på det avtal som ABB och Ericsson sluter i samband med Hannovermässan om bland annat 5G-utbyggnad.

Tillsammans med de samarbeten som finns med Microsoft och IBM om utveckling av bland annat robotmjukvaror och ett avtal med franska Dassault om mjukvaruutveckling är det synliga tecken på hur bolag idag måste söka samarbeten för att kunna överleva.

I svenska automationspaviljongen tar tio företag med spetskunskap inom automation emot ABB.

I svenska automationspaviljongen tar tio företag med spetskunskap inom automation emot ABB. Foto: Stefan Hollertz.

Närkontakt med startups

Här finns även samarbeten med mindre företag och startups. På plats i Hannovermässan finns ABB:s satsning Synerleap i vilket ABB skapat en het hubb med över 20 startup-bolag som får en snabb påfart till kunder ute i världen. För stora bolag som ABB har samverkan med startups blivit en viktig inspiration till ny spetskunskap i en tid då digitaliseringen rusar på i snabb takt.

Därför var det också naturligt att Johan Söderström tog med sig ABB till den svenska automationspaviljong på Hannovermässan där tio företag med spetskunskap inom automation visade upp sina produkter och tjänster. Paviljongen arrangerades av Vinnväxt-initiativet Automation Region från Västerås och Svenska Mässan från Göteborg. Johan Söderström betonar att han uppskattar att träffa företagen.

– Vi tyckte det var bra att få ha ett möte i automationspaviljongen och även att en minister, Matilda Ernkrans, var med, säger Johan Söderström. (Matilda Ernkrans är minister för högre utbildning och forskning.)

I automationspaviljongen kunde delegationen med ABB, minister och andra möta tio spetsföretag inom automation som visade sin verksamhet.

– Vi tror verkligen på symbiosen mellan stora företag och små. Vi vill verkligen göra verkstad, så att det inte bara blir seminarier, och ser gärna att mindre företag kan komma åt våra resurser, fortsätter Johan Söderström.

Två 17-åriga ungdomar får visa programmering av ABB-roboten Yumi för statsminister Stefan Löfven och förbundskansler Angela Merkel.

Två 17-åriga ungdomar får visa programmering av ABB-roboten Yumi för statsminister Stefan Löfven och förbundskansler Angela Merkel. Foto: Deutsche Messe.

Ungdomar med på resan

Johan Söderström betonar också vikten av samarbete med skolor och ungdomar. Han menar att det är oerhört viktigt att unga får komma i närkontakt med industrin för att de ska få upptäcka vilken spännande miljö det är att jobba i.

Ett exempel är Smarta fabriker, en satsning där gymnasielever och studenter får jobba direkt med industrin. Studenter vid Chalmers har exempelvis i samarbete med ABB och ÅF fått utveckla en dynamisk 3D-modell av en fabrik.

På Hannovermässan deltar både studenter från gymnasiet och universitet för att visa hur framtidens smarta fabriker kommer att se ut. Under invigningen fick de direkt på plats även visa detta för statsminister Stefan Löfven och kansler Angela Merkel samt ett stort antal ministrar och ledare för myndigheter.

– Det är väldigt positivt att ungdomarna är här och kan visa att de kan programmera väldigt svåra avsnitt redan i andra klass på gymnasiet när de är 17 år, säger Johan Söderström innan han tillsammans med Mats Peterson och Dennis Helfridsson ger sig av till nästa programpunkt.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll

Svensk automation på världsscenen i Hannover

Automation

Bilden ovan: Svenska mässan och Automation Region finns med på världens största industrimässa, Hannover Messe, med en automationspaviljong. På bilden syns Annika Persson, affärsutvecklare Svenska mässan, och Catarina Berglund, verksamhetsledare Automation Region. Foto: Svenska mässan/Automation Region. Första veckan i april riktas världens blickar mot svensk industri och innovation. Sverige är partnerland till årets Hannover Messe, […]

Publicerad: 30 mars, 2019
Industriforskarskolans budget är på 75 miljoner kronor. På bilden syns roboten Yumi från ABB, en av flera partners i samarbetet. Bilden från ett annat tillfälle.

SEK 75 million for industrial research school in automation

Automation

The industrial research school at Mälardalen University is named the Automation Region Research Academy (ARRAY) and comprises 15 PhD candidates. Automation Region and Robotdalen are part of the collaboration together with ABB, Volvo CE, Skanska, Sandvik, First Control, and RISE SICS Västerås. The Knowledge Foundation grant SEK 32 million to the project. Industrial Robotics ”For Robotdalen, […]

Publicerad: 14 januari, 2018