Nu har vi världspatent. Gensvaret har varit jättebra, säger Öjvind Sundvall, PulpEye.

Samverkan ger världens snabbaste fibermätning

"Vi kan konkurrera med ny teknik i världsklass."

iHubs Sweden Industriell IT Samverkan ger världens snabbaste fibermätning

”Nätverken gör att vi kan agera större än vad vi är själva. Nu har vi har världens snabbaste fibermätning, vi mäter 100 000 fiber på 30 sekunder.”

Örnsköldsvikföretaget PulpEye är världsledande inom mätteknik för massaindustrin. Framgångssagan beror till stor del på samverkan med andra aktörer i norra Sverige.

Fantastiskt förtroende

– Vi har fått ett väldigt bra gensvar och ett fantastiskt förtroende från svensk skogsindustri, säger Öjvind Sundvall, vd för PulpEye, i ett pressmeddelande från North Sweden Cleantech, som är ett initiativ som PulpEye ingår i.

Se Vinnova-producerad film om PulpEye.

– Nätverket är starkt. Alla våra produkter är resultatet av ett nätverk, vi har ett antal lokala samarbetspartner och varje mätare vi producerar genererar ett halvt manår i arbetstid. Vår utveckling kallas distribuerande utveckling – vi kan agera större än vad vi är själva genom våra kompisar, säger Öjvind Sundvall.

PulpEye har täta samarbeten med universitet och forskningsinstitut, exempelvis Vinnväxtinitiativet Process IT Innovations, Umeå universitet, Luleå tekniska universitet och med Processum och RISE Bioekonomi.

– Men framförallt är vi deras naturliga partner. Kommer de på något smart kan vi ta det vidare till något som genererar både sysselsättning och exportintäkter till Sverige, menar Öjvind Sundvall.

Jämnare massakvalitet

PulpEyes mätteknik används främst för att få jämnare massakvalitet i massafabrikernas produktion och bidrar till att minska energiåtgången. Med hjälp av en kamera blir fibrernas längd och form avläst väldigt snabbt.

– Vi har världens snabbaste fibermätning, vi mäter 100 000 fiber på 30 sekunder. Därmed får operatören bra statistik och en snabb uppdatering för att styra processen på bästa sätt, förklarar Öjvind Sundvall.

– Skogsindustrin måste vara konkurrenskraftig på det här området och dubbelt så effektiv eftersom skogen växer mycket långsammare hos oss. Med vår teknik kan massafabrikerna automatisera och styra sina processer för att i slutändan tillverka en produkt till lägre kostnad. Vi kan hjälpa kunderna att implementera ny teknik och åskådliggöra analysresultaten i kontrollrummet så att operatörerna kan nyttja det. Då kan företagen tjäna pengar, säger Öjvind Sundvall.

Om North Sweden Cleantech

North Sweden Cleantech är en regional innovations- och exportplattform för grön teknik, ren energi och hållbara lösningar från Västerbotten och Örnsköldsvik.

Målet är att grön teknik och ren energi från norra Sverige kan utveckla världsmarknaden för hållbar tillväxt.

North Sweden Cleantech är lokaliserat i Umeå, Skellefteå och Örnsköldsvik med affärsutvecklare som ger stöd åt startups samt internationella affärsutvecklare som hjälper små och medelstora företag ut på en internationell marknad.

Plattformen är grundad av Skellefteå kommun, Umeå kommun och Örnsköldsviks kommun, Västerbottens läns landsting, Region Västerbotten, Bostaden, Vakin, Umeå Energi, Skellefteå Kraft, Processum, Umeå Kommunföretag, Arctic Business Incubator och Uminova Innovation. Plattformen projektleds av Uminova Innovation och Kompetensspridning i Umeå AB i nära samarbete med partners, industrin och näringslivet. Genom ett väl utvecklat gränsregionalt partnerskap med Vasaregionen/EnergyVaasa stärks plattformen och utvecklingspotentialen ytterligare.

 

Storsäljare för världsmarknad

Storsäljaren är PulpEye online analysator som har gjort att företaget växt successivt utanför Sveriges gränser, och i dag har man agenter i ett 50-tal länder samt kontor i Örnsköldsvik, Timrå, Västerås, Friedrichshafen i Tyskland samt Ottawa och Vancouver i Kanada.

Ett par av PulpEyes produkter bygger på en mätteknik från FP Innovations i Vancouver, ett av världens största forskningsinstitut inom massa och papper.

– De erbjöd oss en speciell teknik 2008 och vi lanserade den 2015 efter sju, åtta år av utveckling. Nu har vi världspatent och redan ett par installationer i Kanada och nyligen i SCA:s mångmiljardsatsning på Östrands massafabrik i Timrå. Gensvaret har varit jättebra, säger Öjvind Sundvall.

Miljardprojekt i Finland

Det blir en spännande höst för PulpEye. Finland har varit en vit fläck på PulpEyes världskarta på grund av stark konkurrens från den inhemska industrin.

– Men med hjälp av vår nya teknik har efterfrågan ökat, vi kan konkurrera med ny teknik i världsklass. Vi har inte gjort affärer än, men är på väg in och håller på att lansera det för fullt. Förhoppningen är att få installationer i Finland under 2017, säger Öjvind.

– Det är en väldigt stor aktör och jättekul att vi får en förfrågan. Vi har ett antal nya tekniker som ingen annan kan erbjuda, liksom tjänster och service i världsklass som jag hoppas att vi får nytta av, säger han.

Finsk skogsindustri satsar precis som den svenska på mycket nytt och nu är det ett antal massabruk i Finland som företaget förhandlar med.

– De har ett antal miljardprojekt där ny teknik behövs och vi kommer in i bilden, säger Öjvind.

Fakta om ProcessIT Innovations

Vinnväxtinitiativet ProcessIT Innovations är ett samverkanscentrum för process-och verkstadsindustrierna, universiteten samt IT-företagen inom framför allt Norrbotten och Västerbotten.

ProcessIT Innovations arbetar för att, tillsammans med industriellt inriktade IT-företag, ta fram nya tekniska lösningar med utgångspunkt i basindustrins behov och samhällets utmaningar.

Siktar på 30 miljoner

PulpEye har 12 anställda i Sverige och 20 totalt. Omsättningen ligger på 27 miljoner kronor, men företaget siktar på runt 30 miljoner det här året.

– Vi är ett bra och drivet gäng som jobbar tajt ihop, det är ett teamwork. När man som oss har kul och bra samverkan kan man få fram ett effektivt och flexibelt företag.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll