Samverkan storbolag och startups ger gröna idéer

Drönare i skogsindustrin, bioenergi, global vattenrening, smart flisning av stockar är några exempel på smarta innovationer startups bidrar med till skogsindustrin. Nu vill BizMaker och Forest Business Accelerator få fler startups på banan.

iHubs Sweden Bioekonomi Samverkan storbolag och startups ger gröna idéer

Bilden ovan: Magnus Viström, Innovationschef på SCA och Monica Vestberg, affärsrådgivare på BizMaker tillsammans med Nicklas Boström som deltog i Forest Business Accelerator 2018 med sitt bolag Multi Channel Sweden. Foto: Bizmaker.

Forest Business Accelerator ger utvalda startups från hela Sverige tillgång till samarbete med stora bolag som SCA och IBM. Nu öppnar en ny möjlighet för entreprenörer som vill samarbeta med stora bolag som SCA och IBM för att skala upp sina gröna innovationer inom bioekonomi.

Programmet är ett samarbete mellan SCA, IBM, RISE Processum och BizMaker för utveckling av skogliga innovationer. Acceleratorn ger utvalda startups från hela Sverige tillgång till affärsutveckling, teknik och samarbetsmöjligheter med stora bolag. Efter två lyckade år öppnar nu utlysningen för ännu en programstart 2019. Nya ansökningar tas emot under perioden 6 februari – 10 mars och programmet pågår maj – november.

Vi ser ett stort behov av nya innovationer.

– Acceleratorn skapar värde åt två håll. Till programmet antas företag som kan effektivisera skogsbranschen och bidra till att hitta hållbara lösningar på identifierade problem. Entreprenörerna får stöd i att utveckla sin innovation och snabbt nå framgång på internationella marknader, säger Monica Vestberg, projektledare för Forest Business Accelerator och affärsrådgivare på BizMaker.

Läs mer om bioekonomi på iHubs Sweden.

Skogsråvara kan idag användas som ett klimatsmart alternativ för allt från förpackningar, kosmetika, kläder och bränsle. Genom programmet genereras helt nya lösningar för både bättre affärer och en grönare värld.

– I stort sett alla bolag som tidigare medverkat har en produkt eller tjänst som åstadkommer en positiv miljöförändring. De här unga bolagen har ofta en unik spets inom ett visst område. Att få utveckla sin innovation i nära samarbete med etablerade företag innebär stora vinster för både det lilla bolaget och det stora, säger Monica Vestberg.

Samverkan storbolag och startups

SCA ser ett stort värde av utbytet. Magnus Viström, innovationschef för SCA, framhåller de goda synergierna mellan skogsindustriell utveckling, digitalisering och entreprenörskap.

– I den här korskopplingen ser vi att det finns kraft och möjlighet att få ut någonting bra. Vi fungerar som en ledkund där bolagen guidas till en produkt eller tjänst som skapar värde. Vi delar med oss av vår kunskap samtidigt som vi själva får nya influenser. Det är en win-win situation, säger Magnus Viström.

Realisera affärsidén

Som partner i programmet hjälper IBM företagen att realisera sin affärsidé. IBM kan också ställa upp med resurser och hjälpa till att bygga kraftfulla lösningar för företag som själva saknar dessa möjligheter.

– Vi kan erbjuda affärsutveckling och tillgång till våra nätverk men också tekniker och metoder för att inom ett kvartal bygga en digital lösning som man faktiskt kan ta betalt för, säger Gun Blom Lundgren, Cloud & Cognitive Swat Team Leader Sweden på IBM.

Jobba med startups

RISE Processum, som även driver Vinnväxt-initiativet Framtidens bioraffinaderi, ett program finansierat av Vinnova, är med som partner i acceleratorn med uppdraget att stödja och initiera forskning och utveckling inom bioraffinaderiområdet.

– Det blir allt viktigare för oss att jobba med startups. Vi kommer från en industri med stora företag och vi ser ett stort behov av nya innovationer som både kan stärka befintligt näringsliv och skapa möjlighet för utveckling av nya starka företag, säger Jonas Joelsson, innovationschef på RISE Processum.

Läs mer om Forest Business Accelerator här
Se filmen om deltagarnas upplevelser av programmet här

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll