Second hand kläder kan bli nya plagg.

Second hand kläder kan bli helt nya plagg

Ett projekt som Vinnväxt-initiativet Smart Textiles deltagit i har banat väg för att konsumera mode utan att förbruka materialet.

Foto: Smart Textiles Showroom.
iHubs Sweden Bioekonomi Second hand kläder kan bli helt nya plagg

”Den gula klänningen”, som till vardags finns att titta på i Smart Textiles Showroom i Borås, togs fram i ett projekt för att visa hur second hand kläder och gamla textilier med en ny process kan bli nya fräscha kläder.

Nu har företaget Renewcell gjort sin första försäljning av cellulosafibrer från återvunna kläder och världen tar ytterligare ett steg mot ökad materialåtervinning. Läs om den spännande utvecklingen i artikeln från Veckans Affärer!

Second hand kläder blir nya plagg

Renewcell arbetade fram en patenterad process för att bryta ned slitna och avlagda plagg till cellulosa. Svenskt konstsilke spann garnet som sedan stickades till en klänning – stickad och designad av Smart Textiles och Textilhögskolan i Borås. Även TEKO och Wargön Innovation var med i det ursprungliga projektet.

”Istället för att pumpa ny olja, bespruta nya bomullsfält eller hugga ner regnskog för att producera nya blåjeans, kan vi nu istället äntligen ta materialet från utslitna plagg som har lagts i återvinningen”, säger Mattias Jonsson, vd för bolaget Renewcell, till Veckans affärer.

Läs mer om bioekonomi på iHubs Sweden. Smart Textiles är ett Vinnväxt-initiativ, delfinansierat av innovationsmyndigheten Vinnova.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll