Skapar papperstextil ur skogsråvara

Textil- och modebranschen står inför ett paradigmskifte. Svensk papperstextil som skapas ur svensk skogsråvara är en av framtida möjligheter.

iHubs Sweden Bioekonomi Skapar papperstextil ur skogsråvara

Smart Textiles har beviljats finansiering för projektet Skogens tyg genom Hypotesprövning steg 2 inom BioInnovation. Projektet löper över tre år och är ett samarbete mellan Smart Textiles, Textilhögskolan vid Högskolan i Borås, Mittuniversitetet, RISE Processum och ett antal svenska företag. Smart Textiles kommer att inneha rollen som koordinator för projektet.

– Det är jätteroligt och en stor ära att Smart Textiles får leda detta projekt med så många taggade och kompetenta parter och team. Det är laget som kommer att göra skillnad. Och det känns samtidigt väldigt kul att BioInnovation tillsammans med Vinnova, Energimyndigheten och Formas tror på projektet, säger Lena-Marie Jensen, projektkoordinator på Smart Textiles som kommer att leda arbetet.

Paradigmskifte i textilbranschen

Textil- och modebranschen står idag inför ett paradigmskifte. Industrin har en rad utmaningar som kommer att påverka framtidens textil- och modeindustri. Fiberförbrukningen växer vilket skapar nya möjligheter för alternativa råvaror. Projektet Skogens tyg vill skapa textil genom användning av svensk skogsråvara. Genom att använda ny teknik, biobaserade råvaror och nya affärsmodeller vill projektet utveckla framtidens lösningar. Erfarenheter och resultat från de tidigare projekten ”Tillverkning av kortfiber” och ”ENTIS – Etablera Närodlad Textil i Sverige” kommer att tas med in i projektet.

– Ambitionen med Skogens tyg är att ta nästa steg i utvecklingen av svensk papperstextil för mode, inredning och teknisk textil. Vi vill skala upp och vidareutveckla tekniken för att se inom vilka användningsområden pappersgarnet lämpar sig bäst, säger Lena-Marie Jensen.

Samarbete ger styrka

Inom projektet medverkar flera papperstillverkare som producerar olika typer av papper. Detta blir en styrka inom projektet då olika papperstyper kan användas och testas för olika applikationer.

– Pappersgarn som tvinnats är stumma och har låg brottöjning, vilket gör det problematiskt att väva och sticka till mjuka, följsamma textilier. Sedan är en uppskalning sällan utan komplikationer, men det är ju utmaningarna som gör projekt spännande, fortsätter Lena-Marie Jensen.

Hypotesprövning steg 2 från BioInnovation finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Medverkande företag är: Ahlstrom-Munksjö, Ekelund, Fiber-X, GA Lindberg, House of Dagmar, Kinnarps, Mondi Dynäs, Nordic Paper, Sjuhäradsbygdens Färgeri och Svenskt Konstsilke.

Text: Lisa Dohlnér Lundwall

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll