Skogsföretag köper simulatortillverkare

Skogsmaskintillverkaren Komatsu Forest köper simulatorföretaget Oryx Simulations.

iHubs Sweden Industriell IT Skogsföretag köper simulatortillverkare

Komatsu Forest och Oryx Simulations har en lång historia tillsammans. Redan under 90-talet startades ett projekt mellan Komatsu Forest och Umeå universitet vilket blev grunden till Oryx Simulations. Under årens lopp har Komatsu Forest varit kund till företaget och Komatsu Forest säljer idag simulatorer, utvecklade av Oryx Simulations, till sina kunder över hela världen.

Båda bolagen har också genom åren haft ett nära samarbete med Vinnväxt-initiativet ProcessIT Innovations.

Bakom uppköpet ligger att simulatorer blivit allt mer viktiga för utbildning av skogsmaskinförare.

– I dag finns det ingen skogsmaskinägare som kan sätta dåligt utbildade förare bakom spakarna på en avancerad skogsmaskin, har Roland Lundqvist på Komatsu Forest konstaterat i ett tidigare pressmeddelande. Det handlar både om säkerhet och lönsamhet när en modern skördarförare tar fler beslut per tidsenhet än en stridspilot.

– En skogsmaskin är värd flera miljoner kronor och då gäller det att nya förare kan sin sak från första arbetsdagen eftersom stillestånd kostar pengar. Dessutom är det viktigt att köra effektivt för både nya och erfarna förare, förklarar Roland Lundqvist.

Förvärv av Oryx Simulations

– Oryx Simulations är ett mycket intressant bolag som vi har haft möjligheten att följa under många år. De är ett teknikföretag i framkant inom sin bransch och de simulatorer de utvecklar har fått mycket bra respons av användarna på grund av den realistiska grafiken i simuleringarna. Utbildning underlättas väsentligt med hjälp av dessa simulatorer och vi ser att Oryx Simulations har stor potential att växa, säger Annelie Persson, pressansvarig, Komatsu Forest.

I samband med förvärvet kommer grundaren och delägaren Derny Häggström lämna bolaget, men kommer att fortsättningsvis stödja bolaget framförallt inom marknadsföring och försäljning. Förvärvet kommer förutom det inte att innebära förändringar för Oryx Simulations verksamhet, enligt ett pressmeddelande.

För Oryx Simulations kunder kommer det inte heller att bli någon förändring. De båda företagen ser det som en mycket viktig del av förvärvet att Oryx Simulations behåller sitt oberoende och sin integritet för fortsatt förtroende bland sina kunder.

– Det är otroligt roligt att få den här bekräftelsen, att en stor kund uppmärksammar vår teknologi och vill äga oss, säger Rami Morssy, vd Oryx.

– Vi ser också mycket positivt på att Komatsu Forest är måna om att vi ska behålla vårt oberoende och att verksamheten ska fortsätta precis som vanligt, fortsätter Morssy.

Om Oryx Simulations

Oryx Simulations är världsledande inom att utveckla simulatorlösningar för tunga fordon. Kunderna finns över hela världen. Huvudkontoret är i Umeå, Sverige. Företagets VD är Rami Morssy.

Om Komatsu Forest

Komatsu Forest är en av världens största tillverkare av skogsmaskiner och finns representerade med säljbolag och återförsäljare på skogsmarknader runt om i världen. Komatsu Forest har huvudkontor och produktionsenhet i Umeå, Sverige samt en produktionsenhet i Chattanooga, USA. Företagets VD heter Mitsuru Ueno. Komatsu Forest är helägt av det japanska bolaget Komatsu Ltd.

Bilden överst: Rami Morrsy, CEO of Oryx Simulations tillsammans med kollegan Anders Hansson.

Fakta om ProcessIT Innovations

Vinnväxtinitiativet ProcessIT Innovations är ett samverkanscentrum för process-och verkstadsindustrierna, universiteten samt IT-företagen inom framför allt Norrbotten och Västerbotten.

ProcessIT Innovations arbetar för att, tillsammans med industriellt inriktade IT-företag, ta fram nya tekniska lösningar med utgångspunkt i basindustrins behov och samhällets utmaningar.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll