Att komma in med en ny produkt, en ny teknologi och ett nytt varumärke som förändrar grunden för hur hockeyträning ska läggas upp och hur spelare kan röra sig i matchsituationer innebär på så många plan något genomgående nytt, säger Per Mårs, grundare av Flow Motion Technology med Marsblades.

Skridskoskenan som förändrar en hel hockeyvärld

En ny teknologi för skridskoskenor ger snabbare svängar, högre fart och mer styrka. Marsblade med Flow Motion Technology kommer att revolutionera hockeyvärlden. Men utan samverkan inom ett svenskt innovationssystem hade produkten aldrig blivit av.

iHubs Sweden Sport och outdoor Skridskoskenan som förändrar en hel hockeyvärld

I vinter kommer det stora genombrottet för svenska skridskoskenan Marsblade. Det är i vart fall entreprenören Per Mårs övertygad om. Han har själv varit professionell hockeyspelare och med sina kontakter i såväl svensk hockeyelit som NHL i USA ser han nu framför sig en revolution som kommer att slå igenom i både träning och matchspel.

Följ iHubs Sweden på Facebook

Följ iHubs Sweden på Twitter

Följ iHubs Sweden på Linkedin 

Innovationssystem backar upp

Men låt oss backa bandet och bena ut hur Marsblade och Flow Motion Technology växte fram. Det är en riktig solskenshistoria ur ett Vinnväxtperspektiv och ett skolexempel på hur innovationssystem kan fungera, menar Micke Jonsson, processledare för Peak Innovation i Östersund.

Vinnväxt är ett program finansierat av innovationsmyndigheten Vinnova och Peak Innovation är ett av just nu 14 Vinnväxtinitiativ som återfinns i ett antal regioner i hela landet. Peak Innovations styrkeområden är sport, turism och outdoor, och som ett Vinnväxtprogram är innovationssystem och samverkan mellan olika aktörer en viktig grundsten.

Utan innovationsmiljön hade det aldrig blivit någonting. Så viktigt är det. Sitter du som entreprenör hemma och inte har något stöd, inspiration eller kontakter så blir det inget.

En game changer

– Flow Motion Technology är en riktig game changer, den är ett lyft både för entreprenörerna bakom teknologin och för Peak Innovation, säger Micke Jonsson.

– Många förstår inte hur lång tid det kan ta för att få fram en riktig game changer. Det tar några år, men det gäller att vara uthållig och tro på entreprenören och på att innovationssystemet kan ge en grund till att produkten kan utvecklas, förklarar Micke Jonsson.

Entreprenörens idé

Flow Motion Technolgy startade som en idé hos en student från Mittuniversitetet, Per Mårs, som läste idrottsvetenskap och även var ishockeyspelare. Som hockeyspelare tillhörde han svensk elit med meriter från Östersund, Brynäs och Björklöven och draftades även av Columbus Blue Jackets i NHL.

Liksom många hockeyspelare tränade Per Mårs under sommarsäsongen med inlineskridskor. Men att åka på hjul gav aldrig samma känsla som riktiga skridskor. Per Mårs tog då fram en teknologi för att överföra känslan från is till inlines som han presenterade för Vinnväxtinitiativet Peak Innovation och inkubatorn Peak In Sports som stöttar entreprenörer inom sportteknologi, sportturism och outdoorbranschen.

– Med hjälp av Mittuniversitetets forskningsmiljöer utvecklades en första produkt för inlines och företaget Flow Motion Technology startades, säger Micke Jonsson.

Nödvändigt med innovationsmiljö

Utifrån den första produkten har idén sedan utvecklats till att också bli en skridskoskena för is.

– Utan innovationsmiljön med Peak Innovation, inkubatorn Peak In Sport och Peak Region Science Park så hade det aldrig blivit någonting över huvud taget. Så viktigt är det. Sitter du som entreprenör hemma och inte har något stöd, inspiration eller kontakter så blir det inget, säger Per Mårs.

Fakta om Peak Innovation

Peak Innovation skapar möjligheter för företagare och forskare inom sport, turism och friluftsliv att träffas.

Tillsammans kan de utveckla idéer som attraherar investeringar och skapar nya arbetstillfällen. I Jämtland finns ledande forskning inom turism, sport och friluftsliv på Mittuniversitetet – hos Etour, Sport Tech Research Centre samt Nationellt Vintersportcentrum. Dessa tre miljöer samverkar med företag i projekt inom forskning och produktutveckling.

Läs mer om Peak Innovation.

Förändra världen tar tid

Att det har tagit lång tid intygar Per Mårs. Han räknar nio år från den första idén.

– Att utveckla fysiska produkter med allt vad det innebär kring produktion och finansiering är något helt annat än att utveckla en digital produkt, förklarar Per Mårs.

– Men att förändra världen tar tid, säger han med ett skratt.

För på flera sätt är hockeybranschen och dess industri en konservativ värld. Att komma in med en ny produkt, en ny teknologi och ett nytt varumärke som förändrar grunden för hur hockeyträning ska läggas upp och hur spelare kan röra sig i matchsituationer innebär på så många plan något genomgående nytt.

– Alla som gjort en sådan entreprenörsresa vet att det tar tid, säger Per Mårs.

Att Flow Motion Technology är en riktig game changer håller Per Mårs med om.

– Vi brukar jämföra med carvingskidan och vad den gjorde för alpin skidåkning. Du får leta länge idag om du ska hitta raka slalomskidor. Samma är det med vår produkt. Har du en gång testat skenan så vill du inte gå tillbaka det som varit tidigare, säger Per Mårs.

Filmen nedan visar hur skridskoskenan fungerar

Kampanj på Kickstarter

I höst har Marsblade introducerat sin skridskoskena på kampanjsajten Kickstarter. Mottagandet har varit överväldigande. Redan efter tre dygn har Marsblade fått in 838 000 kronor, långt över målet för hela 30-dagarskampanjen som ligger på 675 000 kronor.

Den närmaste framtiden ser mycket ljus ut för bolaget, menar Per Mårs.

– Vi står inför ett riktigt stort genombrott. Vi har Kickstarter i ryggen och vi har flera aktiva hockeyspelare med i utvecklingen.

I vinter kommer flera division 1-spelare i Sverige att använda skenan i match. Till våren ska även spelare i högsta ligan, SHL, finnas med. Och nästa säsong kan den slå igenom i NHL.

Flow Motion Technology lanserar med Marsblade en helt ny skridskoskena som kan revolutionera en hel bransch.

Flow Motion Technology lanserar med Marsblade en helt ny skridskoskena som kan revolutionera en hel bransch.

Foto: Flow Motion Technology

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll

Lars Ekström

Ny vd för Peak Innovation

Sport och outdoor

Lars Ekström har utsetts till ny vd för Peak Innovation. Han efterträder Mikael Jonsson som lämnar Peak Innovation för posten som vd för Destination Östersund. Lars kommer närmast från rollen som investeringsdirektör vid Inlandsinnovation AB, Östersund, där han ansvarat för nyinvesteringsverksamheten, kapitalinhämtningar och investeringar i portföljbolag. Stort fokus har varit på värdeskapande aktiviteter för entreprenörer […]

Publicerad: 9 februari, 2021