Smarta glasögon ser genom marken

Smarta glasögonen Microsoft Hololens ska användas i Kiruna för att upptäcka dolda rör i marken när staden ska flyttas.

iHubs Sweden Smarta städer och hus Smarta glasögon ser genom marken

Foto ovan: Mikael Hansson

CGI:s satsning ”Hidden City” kan med hjälp av Microsofts Hololens tillsammans med kartor och geografiska informationssystem visa en exakt underjordisk bild av var rör och ledningar ligger i marken. Det kan nu användas i Kiruna i samband med flyttningen av hela staden när LKAB:s gruva växer.

Projektet är ett samarbete mellan CGI Hidden City, Kiruna Sustainability Center och Vinnova.

Tekniken att addera bilder till verkligheten genom Microsoft Hololens gör det möjligt att visualisera till exempel vatten- eller fjärrvärmeledningar som ligger under marken. Hologramtekniken lägger till realistiska visualiseringar på den ”verkliga” bild som ögat ser, och i kombination med noggrann positionering kan det utvecklas till ett bra hjälpmedel. Läckor i ledningar blir lättare att lokalisera och det går att gräva med större precision än tidigare.

In the video above, officials from Sweden’s northernmost city, Kiruna, discuss how the world’s largest municipal relocation is being enabled using augmented reality, with CGI’s help, to visualize underground infrastructure and envision the possibilities for other smart city applications.

– Vi är glada över att vara med och förenkla Kirunas omvandling. Med ny teknik uppstår många outforskade möjligheter, men jag hade inte kommit på den här idén till innovation utan den lokala närheten till kommunen. Det finns mycket att vinna på att hantera den underjordiska infrastrukturen med större precision och proaktivitet, säger Robert Ylitalo, chef för affärsutveckling på CGI i norra Sverige.

Nya affärsmöjligheter

– Det är viktigt att fånga de erfarenheter och innovationer som uppstår ur Kiruna stadsomvandling och omvandla dem till affärer. Det breddar vårt näringsliv. Att CGI tar steget att använda stadsomvandlingen som grund för innovation är positivt för Kiruna kommun, säger Kristina Zakrisson, kommunalråd.

Projektet Hidden City har hyllats internationellt som en av finalisterna vid 2018 World Smart City Award Winners i Barcelona, Spanien.

Kiruna kommun har också fått finansiering av Vinnova i projektet Innovationsplattform Kiruna för att ta fram smarta och hållbara lösningar som ska fånga de behov som stadsomvandlingen identifierar. I samverkan mellan kommun, näringsliv, forskningsaktörer och medborgare ska detta leda till nya affärsmöjligheter.

envelope-o print twitter facebook linkedin