Bild på smarta kläder.

Smarta kläder ska upptäcka sjukdom

Ett stickat plagg som kan övervaka symptom på sjukdom, en smart-shirt som möjliggör integrerade sensorer. Det är målet för ett unikt samarbete mellan Smart Textiles och Stanford University i USA.

iHubs Sweden Smarta textilier Smarta kläder ska upptäcka sjukdom

Ett stickat plagg som kan övervaka symptom på sjukdom, en smart-shirt som möjliggör integrerade sensorer. Det är målet för ett unikt samarbete mellan Smart Textiles och Stanford University i USA.

Smart Textiles är en del av Science Park Borås vid Högskolan i Borås och det är genom projektet Smart-shirt som Smart Textiles nu inleder sin samverkan med det välrenommerade universitetet.

Målet är att ta fram ett stickat plagg som genom uppkoppling på ett enkelt och tillförlitligt sätt ska kunna detektera sjukdomssymptom för till exempel covid-19 hos personer med samhällsbärande arbeten eller personer med funktionsvariation. Projektet är ett samarbete mellan Smart Textiles, Chalmers Tekniska Högskola, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Stanford Hospital och Stanford University, berättar Smart Textiles webb.

Smart Textiles, som är en del av Science Park Borås, har verkat i över ett decennium och i den senaste strategin ligger fokus på internationalisering och att därmed stärka Smart Textiles som den självklara internationella partnern inom smarta textilier och hållbara material.

Att nu få till ett samarbete med ett välrenommerat universitet som Stanford University och de forskargrupper som ingår i det aktuella projektet är en del i ovan nämnda strategiarbete och resultatet av idogt arbete på plats i Silicon Valley.

Susanne Nejderås är chef för Smart Textiles och den som har initierat och drivit igenom ansökan till förstudien om Smart-shirt. Hon är för närvarande verksam i Silicon Valley i USA via ett stipendium från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

– Mitt stipendie genom Wallenbergstiftelsen är ett privilegium och Vinnovas finansiering av förstudien möjliggör att vi nu vidareutvecklar Smart Textiles internationellt. Nu tar vi stegen vidare mot den internationellt ledande innovationspartnern för textil förnyelse och för en bättre värld, säger Susanne Nejderås.

Läs hela artikeln på Smart Textiles webb.

Foto: Smart Textiles.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll

Susanne Nejderås, Smart Textiles.

Smart Textiles i unikt samarbete med Stanford University

Smarta textilier

Smart-shirt är ett unikt första samarbete mellan Smart Textiles vid Högskolan i Borås och Stanford University. Smart Textiles, som är en del av Science Park Borås och med en grund i Vinnovas VInnväxtprogram, är tillsammans med Textilhögskolan en erkänd aktör internationellt inom textil förnyelse. Ett prestigefullt stipendium från Knut och Alices Wallenbergs Stiftelse har gett […]

Publicerad: 15 februari, 2021