Somnox är världens första sömnrobot. Den ser ut som en blandning mellan en kudde och en böna. Med hjälp av ljud, ljus och en simulerad mänsklig andningsrytm hjälper sömnroboten användaren att somna.

Sömnrobot ska hjälpa mot sömnproblem

iHubs Sweden Digital hälsa Sömnrobot ska hjälpa mot sömnproblem

Inom ramen för DigitalWell Arena ska forskare vid Karlstads universitet ta reda på om en robot kan hjälpa människor med sömnproblem.

Studien görs inom ramen för Vinnäxtmiljön DigitalWell Arenas forskningssatsning, DigitalWell Research. Den robot som ingår i studien (Somnox) har funnits på marknaden ett par år och har utvecklats av ett holländskt bolag.

Sömnroboten ser ut som en bönformad kudde att krama om. Den ger ett lätt tryck mot magen och gör andningsljud, vilket tros kunna lugna ned andningstakten. Sömnroboten känner av användarens andningstakt, den börjar därefter röra sig i samma takt och saktar sedan ned andningstakten. Det tros kunna medverka till en fysiologisk nedvarvning och möjligen förkorta insomningstiden.

– Att påverka sin andning är ett vanligt inslag i olika psykologiska tekniker för att lugna ned eller balansera nervsystemet. Grundprincipen är således rimlig, men det finns ingen publicerad studie över effekterna, säger Annika Norell-Clarke, docent i psykologi och huvudansvarig för studien, i en artikel på DigitalWells webb.

Bilden ovan: Somnox är världens första sömnrobot. Den ser ut som en blandning mellan en kudde och en böna. Med hjälp av ljud, ljus och en simulerad mänsklig andningsrytm hjälper sömnroboten användaren att somna. 

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll

Stefan Skoglund, Lina Svensberg och David Holm.

Internationellt nätverk stöttar accelerator i DigitalWell Ventures

Digital hälsa

DigitalWell Ventures fortsätter sin snabba utveckling. De första pilotbolagen är på plats och nu har ett internationellt nätverk av mentorer knutits till acceleratorn för att stötta startupbolagen. Mentorprogrammet skulle ursprungligen vara en resurs bestående av tio till femton mentorer. Men intresset av att vara en del av DigitalWell Ventures-teamet har visat sig ännu större än […]

Publicerad: 22 mars, 2021
Stefan Skoglund, Lina Svensberg och David Holm är redo att locka startups från Norden och Baltikum till DigitalWell Ventures.

Ny accelerator för digital hälsa

Digital hälsa

DigitalWell Arenas nya accelerator för digitala hälso- och välfärdstjänster, DigitalWell Ventures, har nu formellt bildats.  Startskottet till planerna på en accelerator var när två av Compares medarbetare, Stefan Skoglund och Lina Svensberg, antogs till Founder Institutes program VC Lab. Programmet erbjuder spetskunskaper från världens kanske vassaste företagsbyggare i Silicon Valley, berättar DigitalWell Arena på sin […]

Publicerad: 26 januari, 2021